22. 10. 2016 - 23:01
Legendarni Dražen Petrović danas bi proslavio 52. rođendan
907
Shares
Legendarni Dražen Petrović danas bi proslavio 52. rođendan

23 GODINE OD TRAGIČNE POGIBIJE

Legendarni Dražen Petrović danas bi proslavio 52. rođendan

22. 10. 2016 - 23:01
0
Shares

Prošle su 23 godine od tragičnog 7. maja 1993. godine kada je Dražen Petrović poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na autocesti kod njemačkog Ingolstadta.

Legenda hrvatske košarke rođena je 22. oktobra davne 1964. i na današnji bi dan navršila tačno 52 godine.

Nažalost, čak i 23 godine nakon tragičnog kraja tada daleko najveće sportske zvijezde s naših prostora, mi se još uvijek pitamo na što je sve Dražen bio spreman i koliko je još medalja Hrvatska s njime mogla osvojiti...

Petrović je karijeru započeo u rodnom gradu, u tadašnjoj Šibenki za čiju je seniorsku ekipu prvi put zaigrao sa samo 15 godina.

Veliki entuzijazam, ostajanje dokasna na treninzima i sjajan učinak prizvao je i interes brojnih europskih klubova, ali Dražen je odlučio ići korak po korak i potpisati za zagrebačku Cibonu, u kojoj je igrao i njegov brat Aleksandar.

Sjajne izvedbe nisu izostale ni u Ciboni, koju je Dražen u dva navrata doveo na vrh Europe, što je uspjeh sada nezamisliv nekom od hrvatskih košarkaških klubova.

Tada je na red došao prvi iskorak u inostranstvo, Dražen je ekipu Cibone zamijenio onom španskog velikana Real Madrida, koju je također okitio brojnim trofejima, a u tom je periodu osvojio i Europsko prvenstvo u Zagrebu 1989. godine te Svjetsko prvenstvo u Argentini 1990. s reprezentacijom Jugoslavije.

Fenomenalne igre u španskoj prijestolnici nisu ostale nezamijećene među skautima najjače lige svijeta, NBA-a.

Dražen je tako 1990. godine, usprkos brojnim sporovima i poteškoćama s Realom koji ga isprva nije želio pustiti, postao članom Portland Trail Blazersa.

Nažalost, zbog politike u kojoj su Europljani dobivali malo prilika u tadašnjoj američkoj košarci, Dražen je u Blazersima uglavnom sjedio na klupi, ali stigavši u New Jersey Netse (sadašnji Brooklyn Netsi), prosto je eksplodirao.

Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter ekipe, već je osvojio i nagradu za najboljeg Europljanina ikad u NBA ligi. Iste godine Dražen je doveo i novonastalu Hrvatsku reprezentaciju do uspjeha koji je i dan-danas najveći u historiji. 

Naime, hrvatski su košarkaši predvođeni Draženom dogurali do finala Olimpijskih igara u Barceloni, gdje su poraženi u finalu protiv moćne reprezentacije SAD-a, tada poznate kao "Drema Team", što je ostao sinonim za ekipu koju su činili igrači poput Michaela Jordana, Larry Birda, Scottiea Pippena, Magica Johnsona i drugih.

Sve je bilo savršeno i samo su se čekale nove majstorije i uspjesi, Draženovi osobni, a i oni ekipa koje su imale čast da Dražen nastupa u njihovim redovima, ali tada se dogodila tragedija.

Stravična saobraćajna nesreća na autocesti pored njemačkog Ingolstadta koštala je Dražena života u 29. godini, a javnost je bila u potpunom šoku.

Početkom NBA sezone 1993./94. Netsi su umirovili dres s brojem 3 koji je Petrović nosio, što najviše govori o tome koliko je "košarkaški Mozart" značio njihovom klubu.

Učitaj još novosti