26. 10. 2016 - 11:21
Rezultat godine bh. sporta: Mirza Pramenković na svjetskom tronu
907
Shares
Rezultat godine bh. sporta: Mirza Pramenković na svjetskom tronu

SJAJNI I MLADI BH. BORAC

Rezultat godine bh. sporta: Mirza Pramenković na svjetskom tronu

26. 10. 2016 - 11:21
0
Shares

Osamnestogodišnji Sarajlija, ali prije svega Bosanac i Hercegovac kako sam ističe, Mirza Pramenković, zasigurno je obilježio bh. sportsku 2016. godinu, osvojivši zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kick boxu u Dublinu. U polufinalnom meču kategorije do 90 kg pobijedio Rusa Aleksandra Morozova. U finalu pobijedio predstavnika Hrvatske, borca s mnogo iskustva i profesionalnih mečeva Mihovila Ždralića. 

"Na svjetskom prvenstvu samo imao jednu želju, a to je da naša himna zasvira i da se zastava naše BiH zavijori u Irskoj. Izborivši finale, to je bio korak do svjetskog trona. Obečao sam da ću dati 200%  od sebe i tako je bilo. Pobijedio sam u finalnoj borbi i došao do svjetskog trona, osvojio svjetsko prvenstvo, ostvario san", kaže Mirza Pramenković kojem je veličanstven doček priređen u bh. prijestolnici... 

"Kada sam vidio koliko me je ljudi dočekalo, čestitalo, moje je srce bilo zaista veliko. Bio sam preponosan. Rekao sam u tim trenucima, tj. ponovio da sam pobjedu posvetio svim Bosancima i Hercegovcima i slavili smo uz himna BiH. Ti dani su mi bili kao najljepši san, san iz kojeg čovjek ne bi se želio probudit. San koji bi čovjek mogao poželjeti da makar sanja, a onda sam shvatio da sam ustvario svoje snove i to već sa 18 godina".

Zasigurno, Mirzu Pramenkovića mnogi već sada smatraju najboljim sportistom BiH u 2016. godini, jer definitivno do sada ima najbolji postignuti rezultat od svih naših sportista. 

"Donio sam zlato sa Svjetskog prvenstva, svjetskog ranga na kojem su bili takmičari iz cijelog svijeta. Kao što vidim, mnogi mediji smatraju da sam ostvario historijski značaj i rezultat koji je najbolji u ovoj 2016. Kao junior sam na svjetskom prvenstvu u teškoj kategoriji, osvojio zlatnu medalju, pehar i diplomu koju je lično potpisao i uručio, samo meni, predsjednik svjetske WAKO federacije, jer me je smatrao odličnim i srčanim borcem".

I nakon Svjetskog prvenstva Mirza je nastavio svakodnevnim treninzima pripremajući se za nove izazove, medalje...

"Želim i dalje usavršiti svoju tehniku, eksplozivnost, brzinu i snagu. Do kraja godine nema nastupa, a onda slijede nove borbe krajem januara i februara sljedeće godine. Idemo u nove pobjede...", rekao je na kraju Mirza koji je zajedno sa svojim ocem Ismirom Ikom, inače njegovim i trenerom, na najbolji način prezentirao Bosnu i Hercegovinu ove 2016. godine.

unnamed
Inače, Mirza Pramenković je rođen u Sarajevu 1998., gdje je završio Osnovnu školu Fatima Gunić. Trenutno pohađa treći razred Dobrinjske gimnazije, a planira upisati Akadamiju scenskih umjetnosti. Prvo takmičenje mu je bilo na Evropskom kupu u Karlovcu, te "Ilidža openu" u kategoriji +94 kg, gdje je osvojio zlatnu medalju. Dalje, na državnom Kick box prvenstvu BiH u Foči u kategoriji +89 kg postali državni prvak.

Nova zlatna medalja osvojena je na državnom prvenstvu u K1 kategoriji -91, koje je održano u Vitezu. Balkansko prvenstvo u Tešnju - tri zlatne medalje, u kategorijama -89, -91, -94. Trostruki balkanski prvak. I ovu 2016. godinu sjajno. Zlatna medalja i pehar kao najuspješniji junior u najvećoj kategoriji na 7. Internacionalnom turniru na "Ilidža openu".

Zlatnu balkansku medalju potvrdio i ove godine u low kicku u kategoriji -91, a proglašeni je i najboljim borcem... Prošle 2015., kao i 2016. godine stekao je status "Perspektivnog sportiste Kantona Sarajevo", kao i reprezentativca BiH.

 

Učitaj još novosti