02. 05. 2017 - 18:48
ZAPAŽENI NASTUPI BH. ATLETIČARA: Aliću sedmi rezultat Evrope,...
907
Shares
ZAPAŽENI NASTUPI BH. ATLETIČARA: Aliću sedmi rezultat Evrope, Novaković i Štitkovac ispunili norme za EP i SP

Međunarodni atletski miting „Bar – 2017“

ZAPAŽENI NASTUPI BH. ATLETIČARA: Aliću sedmi rezultat Evrope, Novaković i Štitkovac ispunili norme za EP i SP

02. 05. 2017 - 18:48
0
Shares

Na terenima SC „Topolica“ u Baru u tehničkoj organizaciji Atletskog kluba „Mornar“ iz Bara, jučer je održan 23. Međunarodni atletski miting „Bar – 2017“ na kome je nastupilo preko 300 takmičara iz devet država : Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Danske, Mađarske, Makedonije, Kosova  i  Crne Gore.

Bosna i Hercegovina na ovom mitingu imala je veliki broj svojih predstavnika koji su imali zapažene nastupe. Najboljim takmičarem, po IAAF tablici, proglašen je Hamza Alić. Nakon što je prošle godine najavio da se više neće aktivno baviti atletikom, u svojoj namjeri nije istrajao, pa se nakon propuštenog dvoranskog dijela sezone, na velika vrata vratio atletskoj sceni.

U bacanju kugle osvojio je prvu poziciji sa rezultatom 20,34 metra, što je ujedno i sedmi rezultat na listi najboljih bacača u Evropi.

Drugi predstavnik Bosne i Hercegovine u bacanju kugle, bio je mladi Aleksandar Novaković. Hicem od 17,40 metara, ispunio je normu za Evropsko prvenstvo U – 23, a koje će se od 13. do 16. jula održati u Poljskoj.

Odličan, u kategoriji mlađih juniora, bio je i Nermin Štitkovac, koji je još jednom potvrdio da u Nairobi ide da se bori za najveća postolja. Prvo je u Draževini, 30. aprila, postavio državni rekord, bacivši kuglu 19,27 metara, te je ujedno potvrdio normu za Nairobi u ovoj disciplini i isplivao na vrh najboljih bacača Evrope ovog uzrasta. U Baru, ponovo se takmičio u bacanju kugle, te je ostvario slabiji rezultat za 1 milimetar od norme za Svjetsko prvenstvo. U bacanju diska, potvrdio je normu, postavljenu prošle sezone. Disk težine 1,5 kg bacio je 58 metara. 

Učitaj još novosti