13. 06. 2017 - 14:36
PREDSTAVLJEN DUŠKO VUJOŠEVIĆ: Čast mi je što sam pozvan da...
907
Shares
PREDSTAVLJEN DUŠKO VUJOŠEVIĆ: Čast mi je što sam pozvan da budem selektor košarkaške reprezentacije BiH!

Reprezentacija BiH

PREDSTAVLJEN DUŠKO VUJOŠEVIĆ: Čast mi je što sam pozvan da budem selektor košarkaške reprezentacije BiH!

13. 06. 2017 - 14:36
0
Shares

Duško Vujošević je danas predstavljen kao novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Vujošević je istakao da mu je velika čast što je pozvan da bude selektor naše reprezentacije.

''Drago mi je što ste se okupili u ovolikom broju. Pozdravljam sve ljude koji prate košarku u Bosni i Hercegovini. Nismo ranije imali direktan susret sa ove funkcije jer sam bio pod ugovorom sa Limogesom. Nije bilo moguće direktno obraćanje već sam se obratio putem zvaničnog saopštenja. Zadovoljstvo mi je da se vidimo uživo i pričamo. Čast mi je što sam pozvan da budem selektor košarkaške reprezentacije BiH, svjestan sam dosta problema koji postoje kad je u pitanju rad sa reprezentacijama generalno. U ovom periodu gdje FIBA i Euroliga i FIBA i NBA ne uspijevaju da pronađu formu funkcionisanja i zajedničkog života, svjestan sam da odnos prema nacionalnim selekcijama, ne samo u Bosni i Hercegovini, igrači su dosta opterećeni, nije to na nivou kako je bilo ranije, smatram da je to značajan i častan posao, da je sport dio društva koji nema profitabilnu funkciju kao školstvo, kao kultura, da je u drugom smislu bitan za funkcionisanje svake zemlje i da moramo svi da budemo svjesni toga i da se stavimo u funkcije toga'', rekao je Vujošević i potom dodao: '

'Meni lično znači da radim sa igračima sa ovog područja jer se na području Jugoslavije uvijek igrala vrhunska i specifična košarka. Prvi klub koji je sa prostora te države osvojio Euroligu je bila Bosna sa Bošom Tanjovićem, Delibašićem, Varajićem i cijelom plejadom vrhunskih igrača. Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača, te je to veliki motiv i izazov za trenera. Neki rezultati koje je BiH postizala u mlađim kategorijama pokazuju da ta loza rađa još uvijek i ukoliko se gaji po propisima i pravilima mogu da se očekuju neki rezultati. Meni lično odgovara takav posao, nešto što meni u mom zdravstvenom stanju odgovara, a s druge strane zadovoljava moju potrebu bavljenja košarkom bez koje ne mogu i siguran sam da mojim znanjem i iskustvom mogu pomoći da se košarka u BiH podigne na veći nivo. To podrazumijeva dobar rad u Savezu, odazivanje na pozive, ali ne puko odazivanje nego da svojim radom učestvuje u realizovanju ciljeva. Ništa neće ići glatko. Nezgodan je termin, ali za taj termin su se izborili ovi igrači. Nije niko drugi zaslužan za to''.

Novi selektor naše reprezentacije ima u planu da priča prvenstveno sa starijim igračima. ''Imam u planu sa svim ovim starijim da pričam, a iz Saveza je objavljen spisak i poslani su pozivi pojedinačno svim igračima. Ne treba ni voditi računa o tome ko se prvi kontaktira jer trebaju svi igrači biti u funkciji tima. Ne odaziva se niko meni pojedinačno nego reprezentaciji Bosne i Hercegovine'', govori naš selektor koji smatra da naša reprezentacija nije slaba na bekovskim pozicijama.

''Ima tu mladih igrača koji imaju otvoren prostor iza sebe da pokažu da nismo slabi na bekovima. Mislim da nikoga nismo propustili, da nije napravljena neka greška. Bilo bi bolje kada bi bilo više kvalitetnijih igrača''. Nurkić bi trebao biti ključ oko kojeg bi se pravila ova reprezentacija. ''Ne treba biti tu nikakav vizionar jer je on ekstra potencijal i u dobroj mjeri ga je realizovao. On je ključ oko kojeg bi se trebala praviti ova reprezentacija'', smatra selektor BiH.

Vujoševićevi pomoćnici biće Josip Pandža i Mensur Bajramović dok će kondicioni trener biti Osman Handžić, a okupljanje je zakazano za 2. juli tekuće godine. Naša reprezentacija će igrati dvije prijateljske utakmice sa Bjelorusijom, potom slijedi turnir u Makedoniji gdje se još ne znaju protivnici dok ćemo pripremni period zaključiti utakmicom sa Austrijom.


 

Učitaj još novosti