23. 04. 2024 - 15:41
"Plavi" u opasnoj zoni šest kola prije kraja sezone: Ima li...
907
Shares

"Plavi" u opasnoj zoni šest kola prije kraja sezone: Ima li spasa za Želju

23. 04. 2024 - 15:41
0
Shares

U svim svojim godinama nikad nisam mislio da ću reći da će se Željezničar boriti za opstanak. I eto, desi se i to čudo. Sarajevski "Plavi" igraju jednu od najgorih sezona od svog nastanka, ali nikako da shvatim gdje tačno zapinje.

Dobro, silne promjene trenera sigurno da ne pomažu, ali ovdje je riječ o nekoliko zaista vrsnih individualaca. Štilić, Hiroš, Krpić, sa svim svojim prednostima i manama, igrači su prevage, a pogotovo u prvenstvu BiH.

Nužna promjena
Protiv Širokog Brijega na Grbavici će biti prijeko potrebno da se ostvari pozitivan rezultat. Možda i šok uzrokovan smjenom Brune Akrapovića i dolaskom Dine Đurbuzovića na mjesto glavnog trenera donese napredak.

Sa Đurbuzovićem su tu još Omer Joldić, Haris Alihodžić i Adnan Gušo, sve oni koji su značajan period karijere proveli u Dolini ćupova i znaju šta znači nositi taj dres, a još više šta znači taj klub njegovim vjernim navijačima.

Paklen raspored
Ma koliko sve izgledalo loše, nisu baš sve plave lađe potonule. Ni klubovi oko Željezničara ne igraju neke spektakularne sezone, pa da sarajevski klub ne zna šta da čini.

Do kraja, osim pomenutog susreta sa Širokobriježanima, slijede susreti sa, nažalost, ekipama iz njihove okoline. Već za vikend gostuju GOŠK-u, da bi narednog kola dočekali Tuzla City.

Nakon toga slijede gostovanja Igmanu i Zvijezdi 09, a onda u posljednjem kolu derbi protiv banjalučkog Borca. Nekako je i romantično to što su jedan od dva tima koja su uspjeli poraziti Banjalučane u ovoj sezoni. Naravno, u taboru Želje se nadaju da im sezona neće visiti u vazduhu do posljednjeg kola i utakmice na Grbavici.

Spasa za Željezničar itekako ima, ali oni moraju ozbiljnije shvatiti poziciju u kojoj se nalaze, a ne da se ponašaju kao izgubljeni, što je, u najmanju ruku, vrlo iritantno nekome ko posmatra razaranje velikana bh. fudbala. Ko je kriv, nije bitno. Bitno je da se ovo prebrodi, a onda više nikad ne ponovi.

Stanje na tabeli
Iako je Željezničar 11. na tabeli, dva kluba ispred njega – Igman i Tuzla City, imaju isti broj bodova (27), ali zbog međusobnih rezultata su u prednosti. Do kraja nije siguran ni GOŠK, koji se nalazi na 8. poziciji s 31 bodom.

Učitaj još novosti