01. 05. 2024 - 14:45
SLIJEDI LI VELIKI REMONT: Barbarez želi graditi tim na mladim...
907
Shares
SLIJEDI LI VELIKI REMONT: Barbarez želi graditi tim na mladim igračima, izmjene u sastavu su već jasne

SLIJEDI LI VELIKI REMONT: Barbarez želi graditi tim na mladim igračima, izmjene u sastavu su već jasne

01. 05. 2024 - 14:45
0
Shares

Čak i dan pred utakmicu nezahvalno je govoriti o sastavu jedne ekipe, ali svim navijačima fudbaslke reprezentacije neodoljivo je već sada predviđati koji će to igrači za dvije ili četiri godine nositi generaciju kojoj je selektor Sergej Barbarez.

Aplikacija “Moj tim” koja na Reprezentacija.ba portalu svima omogućava lako kreiranje sastava i formacije po želji se usijala prethodnih dana. Puno je tu varijacija koje predlažu čitatelji Reprezentacija.ba portala.

Iako je pokazao poštovanje i prema starijim igračima kojima ne želi zatvoriti vrata, Barbarez je već na prvom obraćanju najavio kako tim želi graditi na mladim igračima.

Gledajući na naše najmlađe reprezentativce jasno je kako je smjena generacije u BiH koja traje već 10 godina urađena bez jasnog plana i cilja.

Tahirović, Varešanović i Bašić – svi mlađi od 22 godine ukupno nemaju 10 nastupa za reprezentaciju. Dodajmo im i Huseinbašića, brojka ukupnih nastupa ostaje ista.

Ok, za Tahirovića i Huseinbašića pošteno govoreći niko nije ni znao do prije dvije godine, ali šta je sa Dedićem, Gazibegovićem i Barišićem koji su godinama prvotimci u mladim selekcijama BiH.

Dedić sa 21 godinu ima 13 nastupa, ali i to se čini malo s obzirom na broj utakmica koliko ih je BiH odigrala u posljednje četiri godine, te da je u tom periodu prolazila kroz “smjenu generacije”. Sličan status ima i Gazibegović koji sa 24 godine ima tek 15 nastupa, i u tih 15 nastupa bio je daleko od pune minutaže kakvu je imao u mladoj reprezentaciji. Barišić ima tek četiri nastupa.

Možda je to dovoljno za bh. navike, ali je premalo i prekasno za reprezentaciju koja je zaglavila u lošim rezultatima već 10 godina.

U boljem položaju su Ahmedhodžić i Hadžikadunić, ali i njihov broj nastupa je mogao biti veći. Jer i oni su trpili da sjede na klupi kako bi ispred njih igrali stariji, sporiji, tromiji, nepotencijalniji igrači. Bile su to odluke selektora sigurno ne u pravcu uspješne “smjene generacije”.

Bez obzira da li će Edin Džeko i Miralem Pjanić igrati narednu ligu nacija, te kvalifikacije za SP 2026, neke stvari su sada već jasne. Igrači poput Benjamina Tahirovića ili Denisa Huseinbašića koji su mladi, a igraju u jakim ligama – nastave li ovako kako sada igraju – sigurno će morati imati veću minutažu, ali i status prvotimaca.

Jedan od najboljih mladih igrača Balkana Ivan Bašić nakon što je briljirao u U21 BiH, već je pokazao da može iznijeti važniju ulogu u reprezentaciji, a odlazak iz Rusije u jaču europsku ligu imperativ je za njega. Iako u Turskoj igra odlično, i Dal Varešanović bi odlaskom u jače europske lige napravio ogromnu uslugu reprezentaciji. Bašiću će to biti lakše jer ima EU pasoš, dok će Varešanović tražiti klub u kojem nije prekobrojan “non-eu” igrač.

Možda Barbarezu kao poklon “padne” još neki igrač iz mlade reprezentacije koji će se afirmisati gdje se puno očekuje posebno od Madžida Šošića, ili neki igrač iz dijaspore koji sada nema status bh. internacionalca kakvih ima nekolicina – prvenstveno iz Austrije. Više puta u timu kola po Reprezentacija.ba bio je Dario Šarić kojeg je simpatisao Petev ali se zbog povrede nije naigrao, a koji se dovodio navodno u vezu sa Fenerbahceom prošlu zimu. Navijače bi obradovao i povratak Amera Gojaka koji je ujedno igrač sa najviše nastupa za BiH, a mlađi od 30 godina, kao i Luke Menala – vječnog džokera selektora BiH. Od povrede se oporavlja i Amir Hadžiahmetović.

Teško je uopšte predvidjeti koji će pojedinačno igrači biti na raspolaganju Barbarezu kroz njegove četiri godine rada, ali je definitivno jasno kako novi selektor od prve utakmice mora početi uigravati tim koji će biti kičma reprezentacije u budućnosti.

Prvih 15 igrača BiH mora biti iskristalisano do kraja lige nacija, odnosno kraja ove godine.

Na širem spisku reprezentacije BiH proteklih godina bili su sljedeći igrači:

21. godina: Tahirović (Ajax), Dedić (Salzburg), Muharemović (U23 Juventus)

22. godine: Huseinbašić (Koln), Varešanović (Rizespor), Barišić (Basel), Bašić (Orenburg),

23. godine: Said Hamulić (Lokomotiv)

24. godine: Gazibegović (Sturm), Ahmedhodžić (Sheffield), Danilović (Nacional)

25. godina: Hadžikadunić (HSV), Mujakić (Ankaragucu), Šerbečić (Radničkii)

26. godina: Demirović (Augsburg), Šarić (Antalyaspor), Nalić (Almere)

27. godina: Eldar Ćivić (Ferencvaros), Menalo (Celje), Gojak (Ferencvaroš), Hadžiahmetović (Besiktas)

28. godina: Vasilj (St. Pauli), Gojković (Orenburg), Prevljak (Hertha), Hotić (Lech), Saničanin (Partizan)

29. godina: Pirić (AEK), Tabaković (Hertha), Rahmanović (Krylya)

30. godina: Hajradinović (Kasimpasa), Kolašinac (Atalanta), Zolotić (Casa Pia), Krunić (Fenerbahce), Prcić (Strasbourg), Miličević (AEK), Duljević (Sarajevo)

31. godina: Cimirot (Al Fayha), Bešić (Ferencvaroš)

33. godine: Pjanić (Al Sharjah), Stevanović (Servette), Bilbija (Zrinjski)

35. godina: Šehić (Al Khaleej)

38. godina: Džeko (Fenerbahce)

Učitaj još novosti