04. 10. 2015 - 12:56
Od sjaja do očaja: Indisponiran, nejasan i neprepoznatljiv-...
907
Shares
Od sjaja do očaja: Indisponiran, nejasan i neprepoznatljiv- Wayne Rooney

LOŠA FORMA KAPITENA

Od sjaja do očaja: Indisponiran, nejasan i neprepoznatljiv- Wayne Rooney

Kenan HADŽIĆ
04. 10. 2015 - 12:56
0
Shares

Manchester United trenutno se nalazi na prvoj poziciji u Premier ligi, a oni ovog vikenda gostuju Arsenalu na Emiratesu sa ciljem da nastave pohod ka tituli prvaka.

Međutim, ono što navijače Crvenih đavola najviše zabrinjava je forma njihovog kapitena i vjerovatno najboljeg igrača u posljednjih pet godina Wayna Rooneya.

Najbolji strijelac reprezentacije Engleske u historiji kao izgubuljen izgleda na terenu, a osim utakmice u Belgiji protiv Club Bruggea on nema zapaženu ulogu niti u jednoj utakmici.

Mnogi se pitaju šta je razlog ovako loše forme ponajboljeg fudbalera na kompletnom Otoku i da li je možda ovo način da Rooney bojkotuje Holađanina na klupi najtrofejnijeg Engleskog kluba.

Primjera radi, Wayne Rooney više ne izvodi slobodne udarce što je kod Sir Alexa Fergusona bilo nezamislivo, Rooney ne izvodi ni penale, a sve to preuzeli su Mata i Depay.

Kapitenska traka i dalje je na njegovoj lijevoj ruci, ali borbenosti kod Rooneya nikad nije bilo manje, nikad manje nije bilo žara u očima, tenzija na terenu i želje za pobjedom. Ko je kriv? 

Možda sistem igre Van Gaala? Posmatrajući sa te tačke Rooney i United možemo pronaći nekoliko dodirnih grešaka. Prema filozofiji Van Gaala, 'desetka' ili pozicija koju Rooney pokriva treba da bude igrač koji će učestvovati u izgradnji napada i uzeti loptu, okrenuti se i krenuti na protivnički gol.

Ali kapiten nije taj igrač, on nije igrač koji će dvije minute šetati na 20 metara od protivničkog gola čekajući da mu Blind, Smalling i Schneiderlin nakon 30 razmijenjenih pasova donesu loptu. Rooney je igrač koji je stalno u pokretu, koji trči, grize i samo čeka da utakmica dobije na tempu da tu napravi razliku.

Van Gaal je nedavno izjavio da su igrači tek sada primili njegovu filozofiju i da je ovo United kakav on traži, ali se Rooney tu ne pronalazi. Rooney je u ovom stilu Van Gaala totalno ispao iz forme, a vidjeti ovog najboljeg fudbalera Uniteda kako griješi čiste pasove, čiste duge lopte ili izgubi sigurnu loptu u nogama je zaista čudno.

Povrh svega, najbolji strijelac Gordi Albiona je u veoma lošoj golgeterskoj formi. Do prije godinu dana je bilo nezamislivo vidjeti da protivnički štoperi stižu Rooneya u situacijama 1 na 1 sa golmanom, da on fula zicer prilike, ali to je sada Rooney.

Indisponiran i isključen iz igre, a produkt je njegova forma. Van Gaal sigurno nije zadovoljan onim što mu Rooney daje na terenu, a koliko je to u njegovoj moći to nije još uvijek definisano. 

Zlatan Ibrahimović izjavio je da bi volio vidjeti Wayna u PSG-u i da mu je velika želja zaigrati sa Englezom, a da li je to neki nagovjetaš napuštanja Old Trafforda vidjet ćemo.

Rooney će imati prije reprezentacije u kojoj briljira imati još jednu priliku, a to je meč sa Arsenalom na Emiratesu.

Jedno je sigurno, forma je prolazna, klasa je vječna.

Učitaj još novosti