10. 12. 2015 - 09:08
Paklen plan vlasnika Cityja: Preko 400 miliona eura za tandem...
907
Shares
Paklen plan vlasnika Cityja: Preko 400 miliona eura za tandem iz snova!

Paklen plan vlasnika Cityja: Preko 400 miliona eura za tandem iz snova!

10. 12. 2015 - 09:08
0
Shares

Najbolji igrač i jedan od najboljih trenera današnjice moraju biti dovedeni na Etihad kako bi se osvojila Liga prvaka, smatraju vlasnici Cityja.

Ne samo Pep Guardiola nego i Lionel Messi - to je pakleni plan vlasnika Manchester Cityja, šeika Mansoura i Khaldoona Al Mubaraka, koji u najkraćem mogućem roku žele osvojiti Ligu prvaka. Da bi ostvarili san zacrtan prije preuzimanja Manchester Cityja u ljeto 2008., zaključili su da moraju presaditi djelić Barcelone na Etihad, piše Gol.hr.

Prije tri i pol godine zaposlili su dvojicu ključnih operativaca iz Guardioline ere na Camp Nouu, Ferrána Soriana i Aitora Begiristaina, na mjestima izvršnog direktora i sportskog direktora. Nakon pripreme klupske strukture za najveća dostignuća, preostaju im samo dvije 'sitnice.

Josep Guardiola je znatno bliži Cityju nego Messi. Bayernov je trener, čiji ugovor istječe 30. juna, povjerio se navodno prijateljima da će mu sljedeća stanica biti Premierliga.

Guardioli dva miliona eura mjesečno?!
U konkurenciji Manchester Uniteda, Cityja, Chelseaja i Arsenala, čini se da su Građani s Etihada odnijeli pobjedu u trci za najprestižnijeg trenera današnjice. Engleski izvori tvrde da je katalonski stručnjak već krajem novembra potpisao za Manchester City i da će idućeg ljeta naslijediti Manuela Pellegrinija.

City je uvjerio Guardiolu s nevjerovatnom ponudom od 24 miliona eura godišnje koja bi ga učinila najbolje plaćenim svjetskim trenerom.

Guardiola je tip koji planira dugoročno i ne odlučuje na brzinu. S Bayernom je dogovorio saradnju u decembru 2012., sedam mjeseci prije preuzimanja dužnosti. Bavarci su mu nedavno predstavili ponudu novog ugovora, koja uključuje i potpunu kontrolu nad sportskim dijelom klupskog poslovanja. Pep ga nije potpisao, što govori u prilog zaključku da ne misli ostati na Allianz Areni.

Šeici traže popust kod Barce
Dok je Guardiolin angažman isključivo pitanje pregovora Cityja i trenera, otkup Messijeva ugovora mnogo je teži zadatak. Argentinca s Barcelonom vezuje odštetna klauzula od 250 miliona eura, no šeik Mansour bin Zayed al-Nahyan vjeruje da bi se s Kataloncima mogao pogoditi i za 170 miliona.

messi-guardiola-ap-630

Barca je dva mjeseca igrala gotovo besprijekorno bez svoje desetke zahvaljujući uspješnom prelasku na sistem s četiri vezna i Neymaru i Suárezu, koji su odradili i Messijev dio posla.

Cityjevi su se izaslanici navodno susreli s Messijevim zastupnicima obećavši mu basnoslovnu platu od 57 miliona neto – gotovo trostruko više od 20 miliona koje prima u Barci. Ni to ne mora biti dovoljno bude li se Messi osjećao udobno i cijenjeno ondje gdje jest, no Arapi nedvosmisleno računaju da će malom čarobnjaku dosaditi sudski proces koji protiv njega vodi porezna uprava, zbog nekoliko utajenih miliona eura, koliko bi u Engleskoj zarađivao svakog mjeseca.

City našao jokera za finansijski fair-play
Otkad ga je šeik Mansour kupio prije više od sedam godina, City je kupio 46 pojačanja u vrijednosti od 980 miliona eura počevši s Robinhom do ljetošnje prinove Raheema Sterlinga. Šoping će se nastaviti jer idućeg ljeta na snagu stupa novi televizijski ugovor između Premierlige i Sky and BT Sporta vrijedan 7 milijardi eura za svaku od iduće tri sezone.

To znači da će svaki klub najvišeg engleskog fudbalskog razreda po sezoni uprihoditi 350 miliona eura. To će ionako bogatom Cityju omogućiti da savlada prepreku u vidu UEFA-ina finansijskog fair playa, koji brani klubovima da troše više nego što zarađuju. Zaštićeni tako uvećanim prihodima, Građani bi mogli uklopiti Messijevu odštetu i platu u propise koje je 2009. progurao šef Uefe Michel Platini.

City se upravo osnažio još jednim adutom koji će mu pomoći da ostvari plan stvaranja najskuplje ekipe u istoriji. Šeik Mansour objavio je da je prodao 13 posto udjela u holdingu City Football Group (CFC) China Media Capitalu (CMC), konzorciju u vlasništvu kineske države, za 350 miliona eura.

Guardiola i Messi koštali bi City 413 miliona eura na tri godine, računajući i 170 miliona eura odštete Barci za Argentinca. Budu li Katalonci tražili maksimalne četvrt milijarde, iznos će se popeti na 493 miliona. S novim prihodima, Građani će biti sposobni pokriti taj trošak – i još će im ostati

Učitaj još novosti