05. 01. 2016 - 21:37
Barcina škola: Ovo su nadolazeće zvijezde La Masije
907
Shares
Barcina škola: Ovo su nadolazeće zvijezde La Masije

BARCINA ŠKOLA

Barcina škola: Ovo su nadolazeće zvijezde La Masije

Kerim Majstorić (Barcabih.com)
05. 01. 2016 - 21:37
0
Shares

Barçina akademija fudbala, La Masia je zasigurno jedno od mjesta odakle svi njeni polaznici izlaze kao bolji ljudi. Neko kao vrhunski fudbaler, neko kao osrednji fudbaler, ali u suštini, svi su poslije nje bolji ljudi. Tokom godina, nevjerovatni igrači su prošli kroz ovu akademiju, jedan od njih je i najbolji fudbaler svih vremena, Leo Messi. Teško je i zamisliti da će La Masia ponovo proizvesti generaciju igrača u kojoj su bili Xavi, Iniesta, Fabregas, Pique, Busquets, Messi i ostali. To je generacija koja će biti ispisana zlatnim slovima u historiji La Masije.

Trenutna situacija Barcelone B je mnogo loša. Prošle sezone su ispali iz druge španske lige, a ni ove godine priča nije drugačija. Bore se za opstanak u trećoj ligi. U ekipi Barçe B ima nekoliko igrača koji su zaista talentovani i mogli bi napraviti historiju u prvom timu katalonskog giganta, ako nastave vrijedno raditi i ukoliko im se pruži prilika.

Donosimo vam listu njih pet koji najviše obećavaju:

1. Sergi Samper, 20 (defanzivni vezni)

Sergi Samper je sigurno jedno od najzvučnijih imena La Masije. Ovaj igrač sredine terena je veoma talentovan i mnogi mu predviđaju sjajnu karijeru u prvom timu Barcelone. Svoj debi upisao je u Ligi prvaka protiv APOEL-a kada je Barça slavila s 1-0, gdje je mladi Samper odigrao sjajnu utakmicu.

Sergi Samper je odigrao neke minute pod vodstvom Luisa Enriquea ove sezone i polahko gradi svoju profesionalnu karijeru. Od njega se očekuje da naslijedi Sergija Busquetsa, jer je on prirodna zamjena za veznjaka Barcelone. Uvijek smiren i staložen s loptom, Samper je čak i mogući budući kapiten kluba. Mladog igrača su već primijetili neki velikani evropskog fudbala i ukoliko Barcelona planira zadržati ovog dragulja, morat će se dobro potruditi.

2. Oriol Busquets, 16 (veznjak)

Iako mu prezime tako govori, ovaj 16-godišnjak nema veze sa veznjakom prvog tima Barçe, Sergijem Busquetsom. Ovaj mladić je izuzetno talentovan i već je ranije odbio ponude nekih ekipa kako bi ostao u Blaugrani.

Katalonski “Sport” piše kako je francuski stručnjak, Arsene Wenger, zapazio ovog mladića te kako ga želi dovesti u redove Arsenala. To bi bilo veoma teško izvedivo jer je Oriol nedavno potpisao novi ugovor s Barcelonom koji ga veže za klub naredne tri godine.

Ovaj igrač je i dalje veoma mlad i ima još mnogo prostora za napredak. Ukoliko bude uporan, nesumnjivo je da će njegovo vrijeme doći.

3. Alen Halilović, 19 (ofanzivni vezni)

Iako Halilović nije direktni produkt La Masije, mnogi europski mediji ga tu svrstavaju pa ćemo i mi učiniti isto. Hrvatski reprezentativac je trenutno na posudbi u Sportingu iz Gijona i tamo je i više nego odličan. U prva dva mjeseca u klubu, osvojio je dvije nagrade za najboljeg igrača mjeseca u klubu i bez sumnje je glavna karika u svojoj ekipi.

“Hrvatski Messi” kako ga mnogi nazivaju, jer svojim izgledom i stilom igre nevjerovatno podsjeća na Argentinca, već je pobrao simpatije mnogih navijača Barçe. Ogroman talenat, vrlo miran na terenu, eksplozivan i brz, u skorije vrijeme bi trebao postati standardni prvotimac Barcelone pa možda čak i neizostavna karika udarnih 11 katalonskog giganta. Ono na čemu će Alen posebno morati poraditi jest povećanje staloženosti i smirenosti. Ako u tome uspije, samo nebo je granica za ovog sjajnog mladog nogometaša!

halilovic

4. Carles Alena, 17 (ofanzivni vezni)

Tokom Rivaldove prve sezone u Barceloni, godine 1998. Carlos Alena je rođen. Otkada je kao osmogodišnjak stigao u mlađe kategorije Barcelone, prošao je skoro sve kategorije Blaugrane kao kapiten ekipa u kojima je igrao. Također, igra za Juvenil A ove sezone i upisao je nekoliko nastupa za Barcelonu B. Kapiten je i španske U-17 reprezentacije. Kreativac po prirodi, vrlo okretan, nerijetko se i njegovo ime nađe na listi strijelaca. Nedavno, u omladinskoj Ligi prvaka protiv Rome, ovaj mladić je postigao jedan spektakularan pogodak, koji je, nadamo se, samo jedan od mnogih koji će postići.

5. Lee Seung-Woo, 17 (napadač)

Trenutno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji maloljetni igrač na svijetu. Lee je došao iz Južne Koreje u klub i odmah je očarao trenere katalonskog giganta.

Nakon prelaska u Barçu, konstantno je tresao mreže protivnika u omladinskim kategorijama te je osvajao MVP nagrade na svim turnirima na kojima bi učestvovao, što mu je omogućilo da ima reputaciju najvećeg talenta u La Masiji. Lee je iznimno talentovan, a čak je i rivalski Real Madrid nekoliko puta pokušao ovog sjajnog momka dovesti u svoje redove.

Nedavno je prešao u Barçu B, ali nema pravo nastupa zbog FIFA suspenzije sve dok ne napuni 18 godina. Zvanično će postati punoljetan u januaru tekuće godine i tada će potpisati i profesionalni ugovor s klubom u nastojanju da ga zadrže još mnogo godina.

Učitaj još novosti