04. 02. 2016 - 17:03
Marcelo i Isco cvjetaju nakon dolaska Zidanea
907
Shares
Marcelo i Isco cvjetaju nakon dolaska Zidanea

DOBRO IM JE DOŠAO DOLAZAK FRANCUZA

Marcelo i Isco cvjetaju nakon dolaska Zidanea

04. 02. 2016 - 17:03
0
Shares

U 90-oj minuti Realove pobjede od 6-0 nad Espanyolom prošle nedjelje, Marcelo je imao posljednji kontakt s loptom. To je bio 114 put da je Brazilac imao loptu u utakmici, od toga 70 puta je to bilo na polovini protivnika.

To zvuči kao normalan broj za ofanzivnog veznjaka, ali za beka?

Marcelo je jedan od nekoliko igrača koji, dok je bio bivši trener Rafael Benitez, je uspio da često igrao veoma dobro, ali je sigurno napredovao nakon dolaska Zinedine Zidana. U četiri utakmice koje je tim imao od kako je Francuz preuzeo klub, Brazilac ima više dodira s loptom na protivničkoj polovini.

Zidane, nezaboravni ofanzivni veznjak u svoje vrijeme dok je igrao, proveo je šest sezona u Real Madridu. Imao je najbolje performanse u bijelom dresu dok je Real vodio Vicente del Bosque. Zidane bi počeo većinu svojih ofanzivnih pokreta na lijevoj strani, ali je uživao u slobodi da se kreće ili da uključi napadače – Raul Gonzalesa, Fernando Morientesa ili Ronalda – ili bi utrčavao unutra ostavljajući cijeli bok praznim za Roberto Carlosa.

Marcelo, nasljednik Roberto Carlosa, nikako nije kopija svog zemljaka. Carlos je volio da što više bude u dodiru s loptom, dok Marcelo ide naprijed, najmanje dva-tri puta po utakmici, što često iznenadi protivnika.

Marcelo u svojim najboljim utakmicama razmjenjuje pasove za veznjacima, te ide naprijed u svakoj mogućoj prilici sa svojim driblanjem i trikovima, dok bi Carlos postigao pogodak, i onda pokvario nekoliko šansi protivničkog tima sa svojim impresivnim fizičkim talentom. Marcelo je stalna opasnost, a Carlos je bio iznenađenje.

Tako, Zidane ne pokušava da kopira svoja sjećanja na fantastičnog brazilskog beka. Ustvari, on koristi Marcelovo dodavanje i driblanje da bi ga doveo na sredinu terena kada njegov tim osvoji loptu; uloga koju Carlos nije nikada igrao.

marcelo

Marcelova neobična pozicija kao dodatnog veznjaka omogućava Zidaneu da poveća balanas u timu. Sa njim na takvoj poziciji, Toni Kroos i Luka Modrić uvijek imaju viška opciju da se kreću s loptom i da zadrže posjed. Daniel Carajal ima sličnu funkciju na desnoj strani, ali on nije ni blizu sposoban kao Marcelo, i on preferira da ponekad iznenadi, nego da učestvuje u pokretanju igre.

Još važnije, Marcelova pozicija i njegove karakteristike znače da se Isco može kretati naprijed i igrati bliže napadačima, gdje se bolje osjeća.

Bez statističkog uticaja drugih suigrača od kako je došao Zidane, Isco je postao siguran izbor za Francuza. Zadnji mjesec dok je Benitez bio na funkciji trenera, Isco je proveo na klupi, dok je kod Zidanea počeo sve četiri utakmice, uživajući kontinuitet koji je tražio od kako je došao u Real.

Da li je to sa Baleom, Benzemom ili Ronaldom u formaciji 4-3-3, ili samo sa zadnjom dvojicom zbog povrede Velšanina, Zidane je pokazao da vjeruje Iscu, koji sada više vremena provodi na mjestima gdje se pojavljuje prostor za ubacivanje i završne pasove. Isco očito pokazuje svoje najbolje kvalitete kada njegov tim ima veći posjed i kada je okružen opcijama za dodavanje.

isco

U ove četiri utakmice, Isco se rijetko vraćao nazad da uzme loptu i krene naprijed, nešto što obično proizvede spore, predvidive promjene. Kroos, Modrić i Marcelo, sa Carvajalom koji ponekad pomaže, su obično obavezne opcije dodavanja za štopere, tako da Isco može ostati naprijed kako bi pronašao prostor da iskoristi polovinu protivnika.

Iako Marcelo nema istu ulogu koju je imao Carlos kod Vicente del Bosquea, čini se da je sigurno reći da Zidane očekuje od Isca da iga u sličnoj poziciji na kojoj je on nekada igrao.

U ovoj ulozi, Isco počinje na lijevoj strani, utrčava kako bi napravio ofanzivna kretanja u dogovoru sa Marcelom, i zavisno od kretanja Ronalda i Benzeme, odlučuje gdje treba pomoći ili koji prostor bolje izgleda da pronađe veznjaka ili beka koji dolazi.

Činjenica da Isco treba biti blizu napadača je poznata od kako je došao u Madrid 2013. godine. Sve njegove karakteristike čine ga dosadnim na sredini – vrijeme koje mu treba da misli, viška dodir s loptom, dribling dok odlučuje svoj sljedeći korak – postale su odlično sredstvo u zadnjoj trećini terena. Ta sekunda viška obično omogućava napadačima da utrče i to postaje ubitačan pas, ili šutiranje, dok je dalje od gola protivnika ista ta sekunda obično postaje protraćeno vrijeme.

Teško je reći ko će biti u početnom timu kada se Bale oporavi, kada Velšanin i James Rodriguez su u isto vrijeme u formi. Iako je svako poređenje sa Zidaneom nije fer zbog slavne vještine Francuza, čini se sigurno da je, sa pomoći Marcela, Isco najkvalifikovaniji igrač u timu da igra na njegovoj poziciji.

Učitaj još novosti