12. 02. 2016 - 16:54
Zašto se Arsenal ne treba bojati utakmica u ovom mjesecu
907
Shares
Zašto se Arsenal ne treba bojati utakmica u ovom mjesecu

TEŠKE UTAKMICE PRED TOPNICIMA

Zašto se Arsenal ne treba bojati utakmica u ovom mjesecu

12. 02. 2016 - 16:54
0
Shares

Topnici su jaki u tri takmičenja – Premier ligi, FA kupu i Ligi prvaka -  i imaju veliku šansu da osvoje najmanje jedan trofej.

Niko im ne daje šansu protiv Barcelone u Ligi prvaka, ali to i dalje ne znači da ih ne mogu pobijediti. Teško da se to desi, ali i dalje imaju šansu.

Dolaze neki teški susreti u ligi također – Leicester u nedjelju kod kuće i putovanja u Manchester United i Tottenham – ali to su utakmice koje se jedva čekaju, a ne da ih se boje.

Ako Topnici žele da osvoje titulu ove godine, onda moraju da izvuku dobar rezultat prije ili kasnije.

Sljedećih nekoliko sedmica im dolaze šanse da upišu pobjede koje bi im donijele titulu.

 “Želja za igrom dodaje malo pritiska

Uprkos pobjedi u nedjelju, Arsenal i dalje ima najlošiju formu od svih prvih šest timova.

Utakmica je bila poprilično lagana za Arsenal u nedjelju – teška stvar je bila čekati da igrate zadnji za vikend.

Arsenal je morao da sjedi u hotelu i gleda pobjedu Tottenhama, nakon što je Leicester poslao jasnu poruku pobjedom na Cityjem.

Tri veoma važna boda.” Arsene Wenger

Topnici su bili pod pritiskom nakon što su uzeli samo dva boda iz zadnje četiri utakmice u ligi, ali su također imali dan viška da izgrade tim i dan viška da razmišljaju o svojoj situaciji.

Bilo je važno što su, kada je došao njihov red, pokazali da se mogu nositi sa pritiskom.

To je bila utakmica u kojoj su morali pobijediti i Wenger je odradio posao. Ona dva brza gola u prvom poluvremenu su značili odlučnu pobjedu Arsenala.

 “Arsenal mora pobijediti Leicester

Pobjeda nad Bournemouthom vratila je Arsenal u utrku za titulu, ali sada imaju utakmice sa tri kluba koji su među prvih pet na tabeli, počevši od Leicestera protiv kojih igraju 14. februara.

Arsenal je nanio prvu pobjedu Lisicama u sezoni kada su pobijediti 5-2 na King Power stadionu krajem septembra, ali Claudio Ranierijev tim je dosta napredovao od tada.

Ne samo da su postali dosta sigurniji, nego su postali jači u odbrani.

Zbog toga, nisam siguran da će u utakmica u nedjelju biti kao ona iz septembra, koja je bila malo i smiješna jer je Leicester bio otvoren a Arsenal nije htio da odustane.

Leicester je pokazao protiv Cityja da sada imaju dosta bolji balans između defanzivne linije i napada i da se sada brane dosta bolje.

Ali ako Arsenal povede, onda će to biti pravi spektakl jer Leicester neće tek tako da se preda.

U tom scenariju, Topnici bi morali da demonstriraju da se mogu bolje braniti nego što su se do sada branili ove sezone, zato što, ponovo, to je utakmica u kojoj moraju pobijediti.

 “Do sada je utrka za titulu bila čista

Poznato je kako je igrati čisto poput Leicestera, i kada pokušavate stići prvoplasirane kao što sada rade Arsenal, Tottenham i Manchester City.

Kada svi idu za vama, imate drugačiji osjećaj od onih koji su iza vas, i tu obično gdje mentalna spremnost dolazi do izražaja.

Ali do sada je utrka za titulu bila veoma čista – za razliku od prijašnjih godina, nismo čuli da menadžeri govore išta što bi moglo uznemiriti rivale koji su na prvom mjestu.

Većinu sedmica ne igraju protiv svojih direktnih rivala, tako da samo mogu da ih stave pod pritisak pobjeđujući svoju utakmicu i gledajući kako ostali timovi igraju.

Kada ustvari dođete do igranja sa najbližim protivnikom, morate da se pokažete.

To je ono što je Leicester uradio za vikend. Ono što će najviše boljeti Manchester City jeste to što su drugi najbolji, i taj poraz ih je skoro dokrajčio.

Sada je red na Arsenal. Znaju da ne mogu se bi priuštiti poraz protiv prvoplasiranog rivala, ali ovo je njihova šansa da upute veliki udarac Leicesteru.

Učitaj još novosti