07. 03. 2016 - 22:00
Napredovanje Neymara od njegovog debija za Santos
907
Shares
Napredovanje Neymara od njegovog debija za Santos

7. MARTA 2009. GODINE JE UPISAO SVOJ DEBI ZA SANTOS

Napredovanje Neymara od njegovog debija za Santos

Hazim OKANOVIĆ
07. 03. 2016 - 22:00
0
Shares

Brazilski reprezentativac je bio suspendovan od putovanja u Ipurua Municipal, ali tim Luis Enriquea nije osjetio njegovo odsustvo jer je njegova zamjena, Munir El Haddadi, počeo sa golovima.

Kasniji golovi Messia i Suareza su osigurali sigurnu pobjedu od 4-0, i to je također značilo da MSN sada ima 100 golova za katalonski klub tokom ove sezone.

Iako Neymar nije bio prisutan na Basque Countryu ovog vikenda, danas je fokus na njemu zbog specijalne godišnjice.

Na današnji dan – sedmog marta – 2009. godine Neymar je imao svoj debi za brazilski Santos kao sedamnaestogodišnjak u pobjedi od 2-1 nad Oesteom.

neymar

Odlučili smo da analiziramo svaku sezonu Neymara kako bi se vidio njegov napredak u posljednjih sedam godina.

2008/09

Klub: Santos

Golovi (sva takmičenja): 14

neymar-1

Neymarova prva sezona je bila nezaboravna, ali za igrača koji je tek bio napunio 17. godina prije svog debija i kojem je dres bio veliki, prva sezona je bila naročito impresivna za njega lično. Napadač je imao 48 nastupa u svim takmičenjima i za Santos i postigao je 14 golova. Tek se zagrijavao.

2009/10

Klub: Santos

Golovi (sva takmičenja): 42

neymar-2

2010. godina je bila fascinanta za Neymara u brazilskoj Seriji A, jer je pokazao svoje kvalitete tokom nevjerovatne sezone. Lukavi napadač je imao brojne nezaboravne trenutke – postigao je 17 golova i upisao 12 asistencija u ligi – ali njegovih 5 golova za Santos u pobjedi nad Guaranom u kvalifikacijama za brazilski kup je vjerovatno utakmica koja je vrijedna spomena.

Neymar, koji je dobio nagradu za najboljeg igrača u tom takmičenju te sezone, završio je tu sezonu sa impresivna 42 gola u 60 utakmica u svim takmičenjima. Nažalost, problemi sa simulacijama i svađom sa kapitenom Edu Dracenom su bili česta tema u medijima.

Međutim, odbor je bio uz Neymara i dok je menadžer želio da ga kazni sa dvije sedmice zbog svađe sa Eduom, šef je dobio otkaz tako da je Neymarova sigurnost porasla.

2010/11

Klub: Santos

Golovi (sva takmičenja): 24

neymar-3

Korak nazad? Naredna sezona nije bila tako dobra kao prethodne za Neymara, ali je opet pomogao Santosu.

Santos je igrao sa urugvajskim Penarolom u finalu Copa Libertadoresa – takmičenje u kojem je Neymar bio treći najbolji strijelac – kada je Neymar postigao pogodak, i Santos je osvojio takmičenje po prvi put nakon 1963. godine.

Neymar je nagrađen produžetkom ugovora, i tada je njegova vrijednost počela da raste.

Neymar je osvojio FIFA Puskas nagradu 2011. godine za postizanje senzacionalnog solo gola u Seriji A protiv Flamenga i iste godine je izabran za Južnoameričkog igrača godine. Interes je počeo rasti.

2011/12

Klub: Santos

Golovi (sva takmičenja): 43

neymar-4

Neymar je postigao svoj stoti go u profesionalnom fudbalu na početku 2012. godine. Talentovani napadač je ponovo 2012. godine izabran za najboljeg igrača Juže Amerike – važno je istaći da mu je konkurencija bio legendarni Ronaldinho.

Međutim, Neymar je također tugovao jer je Barcelona pobijedila Santos u FIFA Svjetskom klubskom prvenstvu na kraju 2011. godine.

neymar-5

2012/13

Klub: Santos

Golovi (sva takmičenja): 13

neymar-6

To je bio kraj puta za Neymara u 2013. godini pred njegovu zadnju utakmicu za Santos u maju te godine protiv Flamenga – napadač je bio u suzama tokom nacionalne himne.

Došlo je vrijeme da ostvari svoj san i da pređe u Evropu u Barcelonu.

2013/14

Klub: Barcelona

Golovi (sva takmičenja): 15

neymar-7

Neymar je upisao svoj debi za Barcelonu tokom prve utakmice u sezoni 2013/14 kao zamjena za Alexis Sancheza u pobjedi od 7-0 nad Levanteom.

Brazilac je igrao u 26 utakmica u La Ligi i postigao devet golova za katalonske gigante te sezone, a šest ostalih golova je bilo u drugim takmičenjima.

Neymarova kreativnost je zapala za oko jer je stvorio 41 šansu, te je upisao osam asistencija u La Ligi.

2014/15

Klub: Barcelona

Golovi (sva takmičenja): 39

neymar-8

Ova sezona je sigurno bila najbolja za Neymara, jer je te sezone sa Barcom osvojio treble.

Napadaču je stigla pomoć u vidu Luis Suareza i pored Messia, Neymar je bio – i dalje je – trećina vjerovatno najboljeg napada trenutne generacije.

Neymar je postigao 22 gola u La Ligi u 33 nastupa prošle sezone – samo su Ronaldo i Messi dali više golova – dok je također postigao velikih 17 golova u drugim takmičenjima.

2015/16

Klub: Barcelona

Golovi (sva takmičenja): 23

neymar-9

Neymar je ovu sezonu počeo formom od prošle sezone i uprkos tome što je odigrao samo 35 utakmica do sada, postigao je 23 gola u svim takmičenjima.

18 golova u 24 La Liga utakmice je dosta dobro, ali Neymar je stvorio i 77 šansi – više od bilo kojeg igrača u La Ligi ove sezone. Neymar je također upisao 10 asistencija, dok je Suarez (12) jedini igrač u španskoj ligi koji je bolji u tom segmentu igre.

Brazil

Nastupa: 69

Golovi: 46

Neymar je po prvi put izabran u brazilskom prvom timu u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a u augustu 2010. godine.

Napadač je imao svoj debi u nacionalnom timu u toj utakmici, kada je imao samo 18. godina, i kada je postigao pogodak u pobjedi od 2-0.

Od tada, Neymar predstavlja svoj tim na Olympicsu, u dva Copa Amerike i, naravno, tokom Svjetskog prvenstva 2014. godine. Na Svjetskom prvenstvu se Neymar predstavio kao “ličnost” takmičenja, ali povreda leđa mu je omela napredak a kao rezultat i napredak Brazila.

U posljednjih šest godina Neymar je upisao 69 nastupa za reprezentaciju i postigao je nevjerovatnih 46 golova. Pele je najbolji strijelac Brazila sa 77 golova i Neymaru fali samo 31 go da to stigne, a ima tek 24. godine, tako da je prilično jasno da će Barcin igrač uspjeti oboriti ovaj rekord.

neymar-10

Učitaj još novosti