30. 05. 2016 - 11:15
Debitant priželjkuje novu senzaciju: Vremešni kapiten i...
907
Shares
Debitant priželjkuje novu senzaciju: Vremešni kapiten i italijanski selektor glavne zvijezde

GRUPA A

Debitant priželjkuje novu senzaciju: Vremešni kapiten i italijanski selektor glavne zvijezde

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
30. 05. 2016 - 11:15
0
Shares

Nakon što smo vam predstavili selekcije Francuske i Švicarske, iz Grupe A na redu je Albanija. Ovo će Albancima biti historijski nastup, jer do sada nikada nisu bili na velikoj smotri.

sukob-albanci

Debitant je nastup izborio kao drugoplasirani u Grupi I. Takmičenje u skupini okončali su iza Portugala, a iza sebe neočekivano ostavili Dansku, Srbiju, te Armeniju. Ovu kvalifikacijsku grupu su najprije obilježile tenzije, kazne i sukobi između Albanije i Srbije. Svakako će se pamtiti dron usred Beograda u kojem je Albanija osvojila tri boda za zelenim stolom. To je na kraju i odlučilo da takmičenje u grupi okončaju ispred favoriziranih Danske i Srbije. Sada, na Evropskom prvenstvu će igrati u Grupi A s domaćinom Francuskom, Rumunijom i Švicarskom.

Nevjerovatno zvuči da im je ovo historijski plasman na neko veće takmičenje, imajući u vidu da u kvalifikacijama učestvuju od 1966.  Tako će biti jedan od pet debitanta na završnoj smotri Starog kontinenta uz Sjevernu Irsku, Island, Slovačku i Wales.

Fudbalski savez Albanije osnovan je daleke 1930. godine, ali je reprezentacija prvi meč odigrala 1946. godine. Interesantno da smo protiv ove selekcije odigrali i svoj prvi zvanični susret. Bilo je to 30. novembra 1995. godine u Tirani.

Kao što smo naglasili, do sada nisu imali većeg uspjeha, jer se nikada prije nisu kvalifikovali ni na jedno značajnije takmičenje. Najuvjerljiviju pobjedu ostavili su u prijateljskom meču protiv Kipra 2009. godine, kada su slavili sa 6:1. Najgori plasman na FIFA rang listi imali su tokom 1996. i 1997. godine, kada su bili tek 116. selekcija svijeta, dok su prošle godine bili najbolje plasirani na 38. mjestu. Trenutno drže poziciju 45, dok su 29. ako se samo gledaju reprezentacije samo iz Evrope. 

albanija1

Albanija ili kako ih njihovi navijači nazivaju Orlovi, ponekad i samo crveno-crni su po prvi puta izborili odlazak na EURO, jer albanski fudbal tek posljednjih 15 godina bilježi rast i to ponajviše zahvaljujući igračima iz inozemstva. 

Selektor De Biasi

Ovu selekciju s klupe predvodi Gianni De Biasi, Albanac koji je rođen u Italiji, gdje je imao dosta uspješnu fudbalsku karijeru od sredine 70-ih do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća. U trenerskoj karijeri vodio je nekoliko klubova u Italiji, te španski Levante. Najviše traga ostavio je vodeći Bresciju i Torino, a na klupi Albanije je od 2011. Napravio je veliki uspjeh odvevši ih na Evropsko prvenstvo, a do sada je je ovu selekciju vodio u 38 mečeva te je ostvario 15 pobjeda, 10 remija i 13 poraza.

albanija-slavlje

De Biasi još nije odlučio koja 23 igrača će voditi u Francusku, tako da je u konkurenciji 26 imena.

Golmani: Etrit Berisha (Lazio), Orges Shehi (Skenderbeu), Alban Hoxha (Partizan Tirana)

Odbrana: Lorik Cana (Nantes), Ansi Agolli (Karabag), Andi Lila (PAS Giannina), Mergim Mavraj (FC Koln), Elseid Hysaj (Napoli), Arlind Ajeti (Frosinone), Berat Djimsiti (Atalanta), Naser Aliji (Basel), Frederic Veseli (Lugano)

Vezni red: Odise Roshi (Rijeka), Migjen Basha (Como), Amir Abrashi (SC Freiburg), Ermir Lenjani (Nantes), Burim Kukeli (Zurich), Ergys Kace (PAOK), Ledian Memushaj (Pescara), Shkelzen Gashi (Colorado Rapids), Taulant Xhaka (Basel), Herolind Shala (Slovan Liberec), Milot Rashica (Vitesse Arnhem)

Napad: Armando Sadiku (Vaduz), Sokol Cikalleshi (Istanbul Basaksehir), Bekim Balaj (Rijeka)

Glavni igrači ove selekcije trebali bi biti sjajni golman Lazija Berisha, zatim Lorik Cana iz Nantesa i Elseid Hysaj (Napoli).

Na golu Albanije biće Berisha koji brani za Lazio, te je jedna od najjačih karika ove selekcije. U odbrani je neprikosnoven kapetan Cana koji i nije u najboljim godinama, ali je ipak vođa ove selekcije. Posebnu pažnju ljubitelji fudbala trebaju skrenuti na desnog beka Hysaja koji ima sjajnu sezonu u Napoliju, dok u veznom redu imaju najviše problema. Tu je Taulant Xhaka iz Basela, dok je vidno da ponestaje prave kvalitete. U napadu su dvojica dobro poznatih igrača Bekim Balaj i Cikalleshi. Najveća prednost ove reprezentacije je jaki nacionalni naboj koji ih je i doveo do ovog turnira, ali pokoji bod na ovom turniru je za njih svakako uspjeh.

lorik-cana

Kapiten Lorik Cana

Glavni igrač Albanije je odbrambeni fudbaler Nantesa Lorik Cana, koji je ime stekao u Francuskoj. Karijeru počeo u slavnom PSG-u, nastavio u Marseilleu, da bi 2009. godine potpisao za Sunderland. Nakon toga je nastupao za Galatasaray, te Lazio, prije nego je 2015. godine potpisao za Nantes.

Za selekciju Albanije debitovao je još 2003. godine i do sada skupio 90 nastupa, što ga čini igračem sa najviše nastupa za izabrani tim Albanije svih vremena. Što se tiče karijere, on je definitivno igrač za drugo mjesto. Sa PSG-om je osvojio drugo mjestu u ligi 2004. godine, a isto je ponovio s Marseilleom dva puta. Kup Francuske mu je izmakazo u finalu dva puta. S Lazijom je također poražen u finalima Kupa i Superkupa Italije.

Raspored utakmica:

11. juna - Albanija - Švicarska

15. juna - Francuska - Albanija

19. juna - Rumunija - Albanija

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti