02. 06. 2016 - 10:50
Pred Kirin kup: Džeko i Spahić nisu krivi, već čelnici Saveza...
907
Shares
Pred Kirin kup: Džeko i Spahić nisu krivi, već čelnici Saveza i selektor

SAZNAJEMO

Pred Kirin kup: Džeko i Spahić nisu krivi, već čelnici Saveza i selektor

02. 06. 2016 - 10:50
0
Shares

Fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine učestvovat će na Kirin kupu u Japanu nakon poraza u prijateljskom susretu protiv Španije u St. Gallenu. Mnogo bure proteklih dana u bh. javnosti izazvale su najave da će ključni igrači propustiti put u Aziju, kao i to da je oštro reagovao selektor Japana Vahid Halilhodžić.

"Čuo sam da su neki bh. reprezentativci otkazali. Nemam ništa zvanično, jer mi niko nije potvrdio. Ako ne dođu, neće valjati. Nije u redu. Ako dođu bez glavnih igrača svašta ću reći Begiću i Baždareviću", poručio je iz Tokija prije nekoliko dana Vahid Halilhodžić u razgovoru za "Avazov sport".

Selektor Japana na turniru “Kirin kup” želio je vidjeti BiH tim sa svim svojim vedetama. Što je naravno sada nemoguća misija.

"Ne znam od čega su igrači umorni. Pa, i Danci i Bugari dolaze s najboljima, ne znam zašto i BiH ne bi mogla. Nije ovo turnir bezveze, već vrlo jak. Nadam se da će to shvatiti u Savezu i Meša."

Ipak, u Fudbalskom savezu BiH su se ipak oglušili o ove najave, te na Kirin kupu nećemo gledati Džeku, Pjanića, Begovića, Spahića i druge zvijezde. 

Sport.ba pouzdano saznaje da su predsjednik FS BiH Elvedin Begić i selektor Mehmed Baždarević još ranije dogovorili se međusobno da ove igrače ne vode u Japan, čak i prije prijateljskog susreta sa Španijom. Znači, sada sa sigurnošću možemo tvrditi da igrače ne možemo kriviti za ovu odluku, te da su u krovnoj kući bh. fudbala odlučili to na svoju ruku.

"Ne bi se trebali igrati. Znaju šta su potpisali. Neka se sjete kako je i koliko Savez zaradio kada su igrali u Alžiru", podsjetio je popularni Vaha, ali ni to nije bilo dovoljno da se odluka promijeni.

"Vaha, dolazimo da osvojimo turnir! Nadam se da će i Japan izboriti finale. Reprezentativci su oni koji počnu utakmicu", rekao je Baždarević i potom "spustio loptu".

"Vaha i ja smo prijatelji decenijama. Ništa nas ne može posvađati. I ja bih volio da je turnir u nekom drugom terminu. Kao što Vahu zanima uspjeh Japana, meni je stalo da pobjeđujem na svakoj utakmici. Ipak, za nas su kvalifikacije najvažnije. Turnir u Japanu je prilika da probamo neke druge igrače. I oni su reprezentativci, većina će početi kvalifikacije za Mundijal", naglasio je Meša.

Šehić, Pirić, Vranješ, Mateo Sušić, Kolašinac, Cocalić, Šunjić, Bekić, Kosorić, Vrančić, Hadžić, Duljević, Đurić, Grahovac, Medunjanin, Kožulj, Stevanović, Hajrović, Hodžić, Hušidić, Arežina i Krunić će tako BiH predstavljati u dalekom Japanu. Interesantno da ove provjere nije oslobođen Sead Kolašinac. momak čije kvalitete apsolutno nije potrebno provjeravati. Tako sada Meša na raspolaganju ima 22 igrača, koja su u kvalifikacijama za EURO, izuzimajući nekolicinu, imala jako malu ili nikakvu minutažu. Tako će priliku da debituju u A timu dobiti i nekoliko igrača iz Premijer lige BiH, ali i ofanzivac Empolija Rade Krunić, te Adis Hušidić iz LA Galaxyja.

Interesantno da gostovanja u egzotičnim zemljama su omiljena čelnicima Saveza, a upravo ono u Iranu posla je koštalo Mehu Kodru. Tadašnji selektor jasno je poručio čelnicima Saveza da ne želi tim voditi u tu zemlju, te je i smijenjen. Nadamo se da takva sudbina ne očekuje selektora Baždarevića, koji će sutra u 9.00 sati izvesti na teren naše momke u duelu protiv Danske. Mnogo je nejasnoća oko reprezentacije, ali je i konačno vrijeme da se objasne neke stvari koje stvaraju nepotrebnu smutnju u bh. javnosti.

Učitaj još novosti