27. 06. 2016 - 17:10
TRADICIONALNA JELA Italija vs Španija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Italija vs Španija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Italija vs Španija

27. 06. 2016 - 17:10
0
Shares

Italija - Pizza štapići

Za fil:

200 g kečapa

200 g šunke

40 g tvrđeg sira (parmezan, trapist)

Za tijesto:

20 g svježeg kvasca

100 ml mlijeka

1 mala kašika šećera

700 g pšeničnog glatkog brašna 

250 g maslaca

100 g krem sira (ili kiselog vrhnja)

1 jaje

1 mala kašika soli

Za premazivanje:

1 jaje

Priprema

Pripremite fil tako da u sjeckalicu stavite kečap, narezanu šunku, naribani sir i sve dobro usitnite. Na kraju umiješajte origano. Kvasac zdrobite, prelijte toplim mlijekom, dodajte šećer i kašiku brašna, promiješajte i ostavite da se diže 10 minuta. U pola količine brašna dodajte dignuti kvasac, omekšani maslac, krem sir ili vrhnje, jaje, sol i sve dobro zamijesite dodajući postepeno preostalo brašno. Dobiveno tijesto odmah podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine 0,4 cm (35x35 cm). Prvo tijesto premažite pripremljenim nadjevom i poklopite drugim tijestom. Izrežite trakice (zupčastim alatom) širine 1 cm i sve prerežite po pola vodoravno. Svaku trakicu uvijte u spiralu i položite na tepsiju (30x40 cm) obloženu papirom za pečenje. Premažite tijesto razmućenim jajetom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 20-tak minuta.

Posluživanje

Poslužite toplo ili hladno za razna sportska događanja i jela s "nogu".

13523851-269314063428915-1716648352-o

Španija - Empanadillas

Sastojci za 4 osobe

Tijesto

100 ml vode

100 ml bijelog vina

75 ml maslinovog ulja

3 čaše od 100 ml brašna

soli po ukusu

Fil 1

200 gr očošćenog špinata

100 gr mladog sira

2 kom tvrdo kuhana jaja

1 kašiku sjeckanih pinjonesa

2 kašike rendanog parmezana i soli po volji

Fil 2

1 kom konzerva od 120 gr tunjevine

2 kom tvrdo kuhana jaja

2-3 kašike pirea od paradajza ovisno koje je gustoće

Priprema

Vodu, vino i ulje zajedno stavite u lonac i ugrijte dok ne provrije. U to sipajte brašno i miješajte dok se ne dobije homogena masa. Ostvite da se ohladi. Dok se tijesto hladi vi pripremite fil.

Fil 1

Blansirajte špinat i dobro ga ocijedite. Izrezati na sitno. Skuhati jaja, oguliti i također sitno narezati. Mladi sir zdrobiti viljuškom i sve skupa pomiješati. Dodati parmezan i posoliti po ukusu.

Fil 2

Skuhati jaja, oguliti i sitno nasjeckati. Ocijediti tunjevinu od ulja i zdrobiti je viljuškom. Dodati paradajz pire i sve dobro pomiješati. Istresite ohlađeno tijesto na radnu površinu i premjesite. Ako je potrebno dodajte još malo brašna  da se ne lijepi. Radnu površinu pospite brašnom i razvucite tanko tijesto otprilike na 2-3 milimetra debljine. Većom čašom ili nekom modlom vadite krugove. Na svki krug stavite jednu čajnu kašičicu fila i preklopite tijesto. Okolo pritisnite nježno prstima da se tijesto slijepi. Zavrnite malo ćošak. I onda preko palca presavijajte tijesto i pravite cakne.

Empanadilje složite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim bjeljanjkom i pecite na srednje jakoj vatri. Pecite ih oko 15 minuta dok ne dobiju zlatno braonkastu boju. 

Posluživanje

U fil sa tunjevinom dodaju se i sjeckane masline. Poslužite kao glavno jelu uz neku salatu, kao toplo ili hladno predjelo. Vrlo su pogodne za slavlja jer su odlične i hladne tako da se mogu napraviti i dan ranije.

empanadillas

Učitaj još novosti