07. 09. 2016 - 21:14
Od euforije do velike tuge: FIFA razljutila sve na Kosovu
907
Shares
Od euforije do velike tuge: FIFA razljutila sve na Kosovu

OSTALI BEZ NEKOLICINE OČEKIVANIH POJAČANJA

Od euforije do velike tuge: FIFA razljutila sve na Kosovu

07. 09. 2016 - 21:14
0
Shares

Kosovo je u ponedjeljak navečer stiglo do historijskog boda u prvoj utakmici u okviru kvalifikacija za SP 2018. Iz Finske su se Kosovari vratili s 1:1, a bili su čak i dominantiji od domaćina.

Ovaj remi dočekan je s oduševljenjem u domovini i Albaniji, a ipak ovih dana nije sve tako bajno.

Naime, FIFA je donjela odluku koja je itekako razljutila sve fudbalske čelnike i simpatizere na Kosovu.

Riječ je o tome da Granit Xhaka, Valor Behrami i Xehrdan Saqiri neće moći igrati za Kosovo uprkos velikoj želji jer su sa Švicarskom nastupili na EP-u u Francuskoj.

Pravilnik FIFA-e je jasan, a on objašnjava da fudbaleri koji su nastupali na velikom takmičenju za drugu selekciju, nakon prijema nove reprezentacije u FIFA-u nemaju pravo nastupa za novu selekciju.

To ujedno znači da ni nekoliko fudbalera Albanije neće moći nastupiti za Kosovo. Jedina lijepa vijest je da će igrač Manchester Uniteda koji je na posudbi u redovima Sunderlanda, Adnan Januzaj, imati pravo nastupa za novu FIFA-inu članicu jer nije zaigrao s Belgijom na Euru.

Na Kosovu su se nadali da će moći sastaviti respektabilan sastav, čak su neke zvijezde i pristale na promjenu sportskog državljanstva, ali je ova odluka FIFA-e sve razočarala.

 

Učitaj još novosti