28. 03. 2024 - 18:45
MEHMED BAŽDAREVIĆ KRITIKUJE DIO NAVIJAČA: "Šta ćeš dolaziti na...
907
Shares
MEHMED BAŽDAREVIĆ KRITIKUJE DIO NAVIJAČA:

Bivši selektor naše selekcije

MEHMED BAŽDAREVIĆ KRITIKUJE DIO NAVIJAČA: "Šta ćeš dolaziti na utakmicu ako si protiv Saveza?"

28. 03. 2024 - 18:45
0
Shares

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i legenda bh. i ex-Yu fudbala, Mehmed Baždarević, gostovao je u podcastu Dribler kod poznatog komentatora i sportskog novinara, Marjana Mijajlovića. Bilo je govora o dosta tema, a primarna je, naravno, bila reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je prije sedam dana, 21. marta 2024. godine, na Bilinom polju ugostila Ukrajinu u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo koje se u junu i julu mjesecu ove godine igra u Njemačkoj.

Rana je još uvijek friška. Vodili smo do 85. minute 1:0, a onda su Ukrajinci preko Yaremchuka i Dovbyka nakon loših i prinudnih izmjena Save Miloševića u za tri minute postigli dva pogotka i stigli do preokreta.

Iako smo imali preko deset minuta do kraja (sudijska nadoknada iznosila osam minuta), dobar dio navijača izašao je s Bilinog polja, a letargija i pesimizam prenijeli su se i na igrače koji do kraja nisu ništa napravili, iako nam je "samo" gol trebao za produžetke.

Kao i na mnogim prethodnim utakmicama, osim navijanja, bilo je skandiranja protiv N/FSBiH. Žele bh. navijači smjene u krovnoj kući bh. fudbala, no dojam je da za takvo što nije povod trebao biti baš jedan tako važan meč kao ovaj protiv Ukrajine.

Takva skandiranja navijača Bosne i Hercegovine zasmetala su i Mehmedu Baždareviću, bivšem selektoru fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji je, između ostalog, o tome govorio u podcastu Dribler kod Marjana Mijajlovića.

"Ako dođeš na utakmicu, onda, je*o ga ti, šta ćeš dolaziti na utakmicu ako si protiv Saveza. Ja sam imao to malo kad smo igrali, tad je bio onaj atentat u Parizu, više su skandirali da ne kažem koju zemlju nego našu.

Onda sam ja rekao: "Stanite ljudi, jeste li vi došli navijati za Bosnu i Hercegovinu ili da tražite nekakva politička prava?"

Maki, ja sam otišao daleko, ja sam idealista. Ja to vidim sportski i ljudski. Navijači su morali potrošiti više energije, da guramo tu ekipu. Kad se završi utakmica, onda ganjajte Savez. Idite, pravite mitinge, mirne demonstracije", kazao je Mehmed Baždarević, a to možete pogledati od 38:15 priloženog videozapisa.

Podsjetimo, Mehmed Baždarević je bio specijalni gost na jednom od treninga naše reprezentacije na Grbavici pred meč s Ukrajinom i pružio je podršku selektoru, stručnom štabu i igračima.

Mehmed Baždarević statistički najbolji selektor u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine

Ako ne računamo Denijala Pirića koji je vodio jedan meč A selekcije u kojem je pobijedio, pa naravno ima prosjek osvojenih bodova po meču tri, onda je Meša Baždarević u tom segmentu najbolji selektor Bosne i Hercegovine.

On je vodio našu selekciju na 24 utakmice u periodu od marta 2015. do oktobra 2017. godine i ima prosjek od 1,92 osvojena poena po utakmici.

Nakon njega slijedi Mišo Smajlović koji je imao 1,70, te Safet Sušić koji je imao prosjek od 1,59 poena po meču, a koji se i dalje pamti kao jedini selektor koji je našu selekciju odveo na veliko takmičenje.

Podsjetimo, Baždarević je slavio na 14 od 24 utakmice koliko je vodio naš tim. Upisao je još četiri remija i šest poraza uz gol razliku 52:33.

Našu selekciju preuzeo je nakon četiri kola kvalifikacija za EURO 2016. kada smo imali dva boda i ostvario je pobjede protiv Andore (2), Izraela, Velsa i Kipra i odveo nas u baraž što je u jednom momentu djelovalo kao nemoguća misija.

Revanš meč protiv Irske u Dablinu (2:0), ma kako sudije da su navlačile domaćinu odigrali smo katastrofalno i ispali, a to je uz poraz na Kipru u idućim kvalifikacijama (3:2) jedini loš meč koji se može pripisati Baždareviću.

S igračima mahom iz Premijer lige naše zemlje osvojili smo pod njegovim vodstvom Kirin kup u Japanu 2016. godine kada smo savladali Dansku i domaći Japan koji su tada bili u punom sastavu, prenosi Sportsport.ba

Učitaj još novosti