27. 04. 2015 - 18:49
FSS osudio nerede na Marakani: Opet smo poslali lošu sliku u...
907
Shares
FSS osudio nerede na Marakani: Opet smo poslali lošu sliku u svijet

Saopštenje

FSS osudio nerede na Marakani: Opet smo poslali lošu sliku u svijet

27. 04. 2015 - 18:49
0
Shares

Fudbalski savez Srbije (FSS) i Zajednica klubova Jelen Super lige najoštrije su osudili "huligansko ponašanje i vandalske ispade" uoči utakmice Jelen Super lige između Crvene Zvezde i Partizana u Beogradu.

- Na žalost, svjesni smo da naše riječi žaljenja i osude malo znače istinskim ljubiteljima fudbala i pravim navijačima, kako dva najuspješnija kluba, tako i svima ostalima. Iz Srbije je još jednom upućena veoma loša slika i prilika domaćeg fudbala u svjetske okvire - navodi se u zajedničkom saopćenju Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Zajednice klubova Jelen Super lige.
  
Osnovni problem, navodi se, je u činjenici da se stvari ne rješavaju, a izražena je bojazan da se slične scene ne ponove, jer prava i oštra reakcija izostaje. 

- Jednostavno rečeno, mi smo poslije utakmica u Genovi i skorašnje protiv Albanije prosto vapili za pomoć kod nadležnih instanci. Ispostavlja se da mi nismo u mogućnosti da organizujemo nijednu težu i značajniju utakmicu. Svima nama koji radimo u srpskom fudbalu to predstavlja veliki problem, koji sami ne možemo da riješimo - navodi se u saopćenju.

Članovi Disciplinske komisije FSS će u četvrtak, na svojoj sjednici, analizirati sve prispjele izvještaje, donijet će adekvatne odluke te saopćiti kaznene disciplinske mjere. 

Iz FSS-a navode da to sve postaje apsurdno i da zatvaranje stadiona i izricanje finansijskih mjera neće iskorijeniti uzroke problema koji se viđaju u suviše dugom vremenskom periodu.

Također ističu da kažnjavanje klubova i njihovih uprava nije dobar smjer za ostvarenje pobjede nad huliganima.
 
U FFS-u smatraju da je jedini način borbe zajedničko djelovanje svih nadležnih organa uključenih u proces - predstavnika policije, tužilaštva, sudova i fudbalske organizacije.

- Obilježavanje krivaca i njihovo kažnjavanje mora da bude naš zajednički metod. Na žalost, fudbalske kazne propisane pravilnicima UEFA-e i FIFA-e, a primjenjene u okviru FS Srbije, kažnjavat će klubove i u krajnjoj mjeri igrače, a ne uzročnike problema - zaključuje se u saopćenju.

Učitaj još novosti