26. 05. 2015 - 10:06
Crespo: "Nakon deset godina, i dalje ne vjerujem šta se to...
907
Shares
Crespo:

ISTANBULSKO FINALE

Crespo: "Nakon deset godina, i dalje ne vjerujem šta se to zapravo dogodilo..."

26. 05. 2015 - 10:06
0
Shares

Bivši fudbaler Milana Hernan Crespo rekao je jučer da i poslije 10 godina ne može povjerovati u to šta se dogodilo u finalu Lige prvaka protiv Liverpoola 2005. godine.

Na jučerašnji dan prije 10 godina igralo se istanbulsko finale Lige prvaka, koje će ostati upamćeno kao jedno od najboljih. Milan je na poluvremenu vodio sa 3:0, ali su "crveni" u nastavku stigli do izjednačenja. Meč je potom otišao u produžetke, golova nije bilo, pa je sve riješeno penalima. Trofej je, na kraju, podigao kapiten Liverpoola Steven Gerrard.

"Taj meč je dio sudbine, stvari koje ne mogu da se objasne. Čak i danas ne mogu da vjerujem šta se dogodilo. Sudbina je htjela da trofej ode u Liverpool", rekao je Crespo za italijanske medije.

Milan je u tom finalu poveo golom Paola Maldinija već u prvom minutu, da bi Crespo golovima u 39. i 44. uvećao tu prednost na nevjerovatnih 3:0 na poluvremenu.

"Igrati finale Lige prvaka sa Milanom je bilo veliko samo po sebi, a ja sam počeo taj meč, postigao sam dva gola... U tim momentima je sve funkcionisalo, svaka lopta je otišla tamo gdje sam želio. Bio je to sjajan osjećaj", naveo je Crespo.

On je dodao da su mu se na poluvremenu noge tresle i da je pokušavao da se smiri i da ubijedi sebe da je rezultat i dalje 0:0.

"Niko nije slavio u svlačionici. Te priče su izmišljene. U timu Milana su tada bili Alessandro Nesta, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Andrej Ševčenko, Clarence Seedorf... Da li stvarno mislite da bi se ti igrači radovali poslije 45 minuta? Naprotiv, bilo je i onih koji su govorili da bi trebalo da igramo još bolje, bez obzira što smo vodili 3:0", kazao je Crespo.

Golovima Gerrarda, Vladimira Šmicera i Xabija Alonsa Liverpool je za samo šest minuta, od 54. do 60., stigao do izjednačenja. Nakon 90 minuta se otišlo u produžetke, a Milan je tada imao veliku priliku preko Ševčenka, ali je Jirži Dudek bio odličan na golu Liverpoola.

"Nikad neću zaboraviti šta je Dudek odbranio, šta se spasio u produžetku. Vjerujem da on i dan danas nema pojma kako je odbranio taj udarac", dodao je Crespo.

U penal seriji bolje se snašao Liverpool, a Dudek je i tada bio bolji od Ševčenka.

"Htio sam odmah da odem u svlačionicu, ali sam zastao i pomislio: 'Ne, ovo se nije dogodilo'. Zato sam sjeo iza fotografa, morao sam svojim očima da vidim kako Gerrard podiže trofej... I dalje ne mogu da vjerujem. Kada je Stevie podigao trofej rekao sam sebi: 'Ovo se stvarno dogodilo'. U svlačionici je bilo kao na sahrani. Niko nije mogao da govori, neki igrači su plakali... Vjerujte mi, bila je mnogo teška večer", rekao je Crespo.

Učitaj još novosti