27. 11. 2015 - 21:44
Istinita romansa: Došao mu je kući, čekao satima ispred...
907
Shares
Istinita romansa: Došao mu je kući, čekao satima ispred ulaznih vrata, a onda dobio sudbonosno „da“

FERRERO PUCA VISOKO

Istinita romansa: Došao mu je kući, čekao satima ispred ulaznih vrata, a onda dobio sudbonosno „da“

Besim TODOROVAC
27. 11. 2015 - 21:44
0
Shares

Nakon poraza od Fiorentine 8. novembra, talijanski mediji su izvijestili da je Walter Zenga, poznat i kao Spider-Man, odletio u Dubai na odmor. 

Odmor?“, začuđeno je uzviknuo na pitanje jednog novinara dva dana nakon neuspjeha. „Da li se šalite? Nisam ovdje na odmoru, moja žena i djeca žive ovdje“.

Zenga zaista jeste dobio dozvolu od Sampdorije za šest dana boravka u Dubaiju tokom posljednje reprezentativne pauze. Njegova odluka da ode u UAE nije bila razlog što mu je Massimo Ferrero dao otkaz.

Njegov otkaz nije imao veze ni sa modnim detaljima na njegovom licu, iako su određeni navijači, koji nisu imali simpatije ka njemu, uživali pretvarajući se da je imao.  Zenga je bio predmet ismijavanja u svojim posljednjim danima, jer se ispostavilo da je njegova dizajnerska brada dijelom nacrtana i istaknuta kanom. Njegov brica objasnio je da je taj stil popularan u arapskim zemljama, gdje je trener proveo pet godina prije nego je preuzeo Samp prošlog ljeta.

Ništa od ovog nije bilo važno Ferreru. Ono što ga je zabrinjavalo bio je osjećaj da Zenga nije dijelio njegove visoke klupske ciljeve. „Walter je sjajna osoba i osjećaj mi je rekao da ga odaberem“, objasnio je. „Ali, u jednom trenutku, gledajući ga u oči, nisam vidio ambicije kakve imam u sebi“.

To i ne iznenađuje. Ferrero nije ni baš nisko postavio ljestvicu. Prošlog decembra je izjavio da želi osvojiti Scudetto do 2018. To su učinili samo jednom u svojoj historiji.

Zapitao se. Gdje bi mogao pronaći trenera koji vjeruje da je takva stvar zaista moguća? Ferrero je odmah imao odgovor. Tek što je donio odluku da otpusti Zengu, zaputio se u Rim. Jednom kada je stigao, otišao je pravo pred kuću Vincenza Montelle.

Dva čovjeka su izuzetni prijatelji, kao i njihovi partneri, a primijećeni su kako večeraju zajedno u nekoliko navrata tokom posljednjih mjeseci. Ali, kao što je Ferrero rekao,  Montella je svaki put odbijao govoriti o fudbalu. Iako više ne vodi Fiorentinu, bio je vezan za njih do 2017. Kao što je običaj u Italiji, tehnički nikada nije otpušten, već je bio na „vrtlarskom odmoru“.

Montellin ugovor predviđao je da bi njegova sloboda koštala 5 miliona eura. S obzirom da bi to teško platio iz svog džepa, trebao mu je klub voljan to riješiti. Ta je obaveza obeshrabrila i Milan i Napoli kada su se raspitivali o njegovoj dostupnosti na ljeto.

ferrero

Ni Ferrero nije bio voljan platiti tu sumu, ali je bio uporan u svakom slučaju. Priča kaže da ga je Montella još jednom odbio, ali ovaj jednostavno nije prihvatao „ne“. 

Gdje još možete pronaći predsjednika koji će otići pred trenerovu kuću kako bi ga ubijedio da se pridruži“, Ferrero je upitao novinare, „a onda ostati satima i satima ispred njegovih ulaznih vrata, dok ne dobije odgovor koji želi?

Pregovori o Montellinoj slobodi trajali su skoro sedmicu dana. Utisak je da je Viola popustila oko otpusne klauzule, iako je cifra i dalje nepoznata. Ono što je poznato jeste da je Montella spakovao nekoliko stvari u svoj Smart i krenuo u 500 kilometara dugu vožnju do Genove.

Vozio sam od Rima do Genove, kako bih najbolje uživao u starim uspomenama. Jasno je šta mi Samp znači, želio sam biti ovdje. Sanjao sam da budem šef još od kada sam bio trener na u-15 nivou“.

Evidentna je nostalgična privlačnost njegovog imenovanja. Sampdoria je bila Montellin prvi igrački klub u Seriji A, a upravo je tamo uživao u tri najefikasnije godine u najvišem rangu. Vratio se na kraću posudbu neposredno pred odlazak u penziju. 

Navijači su znali da se radi o odličnom treneru. Vodio je Fiorentinu do tri uzastopna četvrta mjesta u ligi, kao i polufinala Evropske lige i Coppa Italije prošle sezone, te finale potonjeg godinu dana ranije.

Ligurijski Secolo XIX dao mu je nadimak VinCento. To je jedna igra riječi o činjenici da je slavio u 100 od 209 mečeva u trenerskoj karijeri (glagol vincere znači pobijediti, dok je cento 100). Prema statistici istog lista, samo su dva trenutna trenera u Seriji A sa boljim procentom pobjeda – Roberto Mancini (55%) i Max Allegri (49.7%), koji su radili u klubovima sa daleko većim finansijskim mogućnostima.

montella-ferrero

Uz sav uspjeh, Montella je tome pridodao atraktivan fudbal koji se temelji na posjedu. Ali, najvažnije je Ferreru bilo što L'Aeroplanino dijeli njegovu volju da sanja veliko. Montellina veza sa vlasnicima Fiorentine je prekinuta jer je postao frustriran zbog manjka ambicija kluba, koji nije želio investirati u igrače, što je za njega bio uslov za naredni korak.

S obzirom da je Sampdoria na ljeto djelovala slično Fiorentini, teško je vidjeti kako je ovaj potez bio korak naprijed, smatra Paolo Bandini u svojoj kolumni na Guardianu. No, mediji u Genovi tvrde kako je Ferrero ispunio sve klauzule u Montellinom ugovoru, koje garantuju bonuse za osvajanje Serije A i prolaza u Ligu prvaka.

Montella je imao priliku napraviti instantni utisak protiv Udinesea u nedjelju. Nije nastojao revolucionarno promijeniti pristup tima odmah na startu. Odabrao je formaciju 4-3-3, koju je koristio i njegov prethodnik, sa samo dvije promjene. Niklas Moisander se vratio u centar odbrane, dok je bh. reprezentativac Ervin Zukanović prebačen na lijevu stranu. Montella isti tim neće moći koristiti u narednom kolu protiv Milana, jer je Zukanović zaradio crveni karton u 90. minuti, ali je do tog trenutka Montella već mogao imati jasniju sliku stanja. 

Sampdoria je doživjela poraz, ali se bivši napadač Rome teško može kriviti. No, ako ništa drugo, ovom prilikom su navijači upozoreni da ne trebaju vjerovati u brzu promjenu.

Mnogo je posla pred Montellom kako bi bar izjednačio prošlosezonsku sedmu poziciju. Ekipi ne nedostaje kvaliteta, jer Muriel, Eder i Soriano nude dodatnu šansu prema naprijed, dok je Fernando snažna prisutnost u vezi. Montella će, sa druge strane, možda morati skinuti paučinu koju je Spider-Man ostavio iza sebe, prije nego ovaj tim zaista učini svojim.

Učitaj još novosti