13. 04. 2016 - 21:11
Ko je Noletov krvnik: Idolu su mu Federer i Berdih, a voli i...
907
Shares
 Ko je Noletov krvnik: Idolu su mu Federer i Berdih, a voli i fudbal

ČEŠKI DŽIN

Ko je Noletov krvnik: Idolu su mu Federer i Berdih, a voli i fudbal

N. Todorović (Blic.rs)
13. 04. 2016 - 21:11
0
Shares

Ako neko nije znao ko je Jirži Veseli, onda sigurno zna od ove srede. To je teniser koji je uspeo da pobedi Novaka Đokovića i skine mu krunu Monte Karla u prvom nastupu svetskog broja na šljaci ove sezone.

Prelazak sa američkog betaona, gde je odbranio Indijan Vels i Majami, na zemljanu podlogu Monaka bio je bolan za Noleta. Ipak, i istinski šampioni poput njega imaju pravo na slobodan dan.

Srdačno je čestitao rivalu na pobedi, jer je Veseli plesao na šljaci poput Rafe Nadala u najboljim danima, što je bilo dovoljno za senzaciju.

Ko je zapravo 22-godišnji češki džin?

Trenutno zauzima 55. mesto na svetskoj rang listi, pa je tako postao najniže rangiran igrač koji je uspeo da sruši Novaka u poslednjih šest godina.

Mali Jirži je rođen u češkom gradu Pribran, a tenisom je počeo da se bavi sa četiri godine udarajući lopticu u zid. Otac, koji se takođe zove Jirži, je teniski trener, a majka Irena je menadžer u kompaniji koja se bavi cipelama. Ima i dve mlađe sestre, Anetu i Natali, koje idu u školu i rekreativno igraju tenis.

Veseli je izrastao u češkog džina visokog 198 centimetara i 92 kilograma. Veliki deo detinjstva, čak 10 godina proveo je u Nemačkoj, u Volfzburgu i Getingenu, gde su živeli zbog očeve prirode posla. Zbog toga govori i nemački pored češkog i engleskog.

Teniski idoli su mu sunarodnik Tomaš Berdih, ali i Rodžer Federer. Voli da igra na šljaci i tvrdoj podlozi, levoruk je i servis mu je omiljeni udarac.

Da nije postao teniser, svakako bi se bavio nečim u vezi sa sportom, a prati i fudbal, i veliki je navijač praške Slavije.

Najveći uspeh bilo mu je dvostruko učešće u trećem kolu grend slema, 2014. na Vimbldonu i godinu dana kasnije na US Openu. Trijumf nad Đokovićem mu je, bez ikakve sumnje, najveća pobeda u karijeri.

vesely

Mnogi teniseri su imali ovakav trenutni bljesak, ali nisu uspeli da nastave sa vrhunskim partijama i priključe se svetskom vrhu.

Učitaj još novosti