12. 04. 2016 - 11:32
Kraj Mihine ere: Dolazi čovek koji je otkrio Donarumu i...
907
Shares
Kraj Mihine ere: Dolazi čovek koji je otkrio Donarumu i nastavio preslikavanje Barsinog sistema

PRAVI RATNIK

Kraj Mihine ere: Dolazi čovek koji je otkrio Donarumu i nastavio preslikavanje Barsinog sistema

Mozzartsport.com
12. 04. 2016 - 11:32
0
Shares

Bio je pravi ratnik na terenu, igrač koji, doduše, nije bio lep za oko - već naprotiv, prilično odbojan, ali sada u njemu svi prepoznaju pravog naslednika čuvene italijanske struke. Kristijan Broki nakon samo dve godine u trenerskom poslu zaslužio je poziv Silvija Berluskonija da dođe i svojim temperamentom proba da podigne poljuljani tim u koji je uloženo 100.000.000 evra prošlog leta.

Mihajloviću je još koliko sinoć, nakon tročasovne večere i razgovora između Berluskonija, Galijanija i Brokija, telefonskim putem saopšteno da više nije trener Milana. Osvojenih 49 bodova u 32 kola i nezadovoljavajuće šesto mesto na tabeli Serije A nedopustivi su po mišljenju gazde Rosonera, koji više nije imao stpljenja za loše rezultate, pa je odlučio da presavije tabak.

Broki možda jeste nada italijanske struke, ali nije pravi naslednik italijanske škole fudbala. U Milanelu se već godinama unazad radi po filozofiji koju je postavio legendarni Filipo Gali. On je praktično preslikao sistem igre Barselone, pa je u Milanovoj školi na delu prava - "barselonizacija". Igra kratkih pasova u kojoj učestvuje kompletan tim, počevši od defanzivne linije. Berluskoni prvobitno nije bio oduševljen takvim načinom rada, ali ga je impresioniralo ono što je Broki radio u poslednjih 12 meseci.

Njegova mlada ekipa igrala je besprekorno u dosadašnjem toku sezone, nalazi se na liderskoj poziciji svoje grupe u Primaveri sa 54 postignuta gola u 23 utakmice. Za razliku od ostalih velikih timova, Milan u svom podmlatku forsira isključivo Italijane, uz samo jednog stranog igrača - Sebastijana Gamaru iz Bolivije.

Slično kao Mihajlović, Broki se u ove dve i po godine koliko je u Milanelu nije plašio da pruži šansu najmlađim igračima, a među njima je bila i promocija supertalentovanog Đanluiđija Donarume. Broki je Donarumu još kao 14-godišnjaka ubacio u dve godine stariji tim i tako pokrenuo njegov fantastičan uspon, koji je samo produžio Mihajlović. Sličan potez napravio je i sa Alesandrom Plicarijem, mladim 15-godišnjim golmanom, kojeg je takođe gurnu među starije igrače.

Broki mora da ima na umu da je Berluskoni sličnu ideju imao i na početku prošle sezone, kada je promovisao Pipa Inzagija, ali nije imao strpljenja za njegov rad. Dakle, ovo može da bude početak neke nove blistave karijere, ali i potpuni krah još jednog mladog stručnjaka.

Ipak, Milanov poziv ne stiže svaki dan i praktično ga je nemoguće odbiti, pa makar i ovaj priča trajala samo do kraja sezone.

 

Učitaj još novosti