12. 05. 2016 - 15:05
Posrtanje Newcastlea: Uložili 100 miliona funti i ispali u...
907
Shares
Posrtanje Newcastlea: Uložili 100 miliona funti i ispali u Championship

VELIKAN NA KOLJENIMA

Posrtanje Newcastlea: Uložili 100 miliona funti i ispali u Championship

B92.net
12. 05. 2016 - 15:05
0
Shares

Drugi put u 123 godine dugoj istoriji Njukasl je ispao iz Premijer lige, prethodni put je to bilo 2009. kada se ekspresno vratio u elitu.

Nekada peti najbogatiji klub sveta (1999), četvorostruki šampion Engleske (poslednji put 1927), pre pet godina peti klub Premijer lige, opet je omanuo prilikom ulaganja u mlade igrače pa će morati da igra u Čempionšipu.

"Svrake" su uložile više od 100 miliona evra u pojačanja u prethodnih godinu dana, ali dolazak talentovanih Aleksandra Mitrovića, Žoržinja Vajnalduma, Šansela Mbembe, te iskusnijih Sejdua Dumbije, Androsa Taunzenda i Džondža Šelvija, kao i menadžera Rafaela Benitesa, nisu doneli uspeh "Džordijima".

"Naravno da smo očajni zbog ispadanja iz Premijer lige. Tokom cele sezone smo igrali ispod mogućnosti. Hvala što ste nas podržavali bez obzira na to. Svima nam je žao, igrači su toliko uništeni da ne mogu ni da pričaju. Budućnost je neizvesna, ne znamo ko će ostati, ko će otići, a ko će doći", rekao je vlasnik Ešli.

Razloga je više, mnogi smatraju da menadžer koji je počeo sezonu Stiv Meklaren nije bio pravo rešenje, jer pre toga nije uspeo da sa Derbijem izbori plasman u Premijer ligu. 

Bivši selektor Engleske je dobio poverenje do sredine marta, otpušten je deset kola pre kraja kada je tim imao tek osam pobeda. Nema sumnje da Benites nije imao dovoljno vremena da preokrene očajnu situaciju na Sent Džejms Parku. 

Drugi će kao važan detalj istaći transfere. Niko ne spori talenat Mitrovića, Vajnalduma i pomenutih pojačanja, ali im je za opstanak u surovoj engleskoj eliti nedostajao verovatno ključni faktor – iskustvo. 

Dok se najveći rival Sanderlend iz još većeg kanala izvukao na krilima veterana Džermejna Defoa, glavni adut Njukasla u napadu bio je debitant u takmičenju, 18 miliona evra plaćeni Srbin.

Ključni mečevi:

3. oktobar M. Siti – Njukasl 6:1
28. novembar K. Palas – Njukasl 5:1
5. mart Njukasl – Bornmut 1:3
4. april Norič – Njukasl 3:2
5. maj Aston Vila – Njukasl 0:0

U Njukaslu se bar mogu utešiti činjenicom da će nekadašnjeg napadača Partizana moći prodati za veliki novac, jer je on sa osam golova u konkurenciji Mančester Junajteda, Sitija, Arsenala, Čelsija, Liverpula pokazao da je budućnost ispred njega. 

Nije Mitrović kriv za posrtanje "svraka", Njukasl već godinama pokušava da pronađe supertalentovane igrače pre mnogo bogatijih rivala, ali vlasnik Majk Ešli nikako da shvati da mu to nije jača strana. 

Joan Kabaj, Demba Ba, Matje Debiši i slični transfer "pogoci" prethodnih godina su zaneli menadžere Njukasla koji su pomislili da su nepogrešivi, toliko da im je klub na kraju ispao u drugu ligu. 

S obzirom koliko će pre svega finansijski pogoditi Njukasl eliminacija u Čempionšip, pitanje je da li će "svrake" uspeti da se odmah oporave i vrate u elitu, i da li će moći za koju godinu da budu stabilan premijerligaš.

Učitaj još novosti