19. 05. 2016 - 09:31
On je magnet za trofeje: Dani Alves najtrofejniji aktivni fudbaler
907
Shares
On je magnet za trofeje: Dani Alves najtrofejniji aktivni fudbaler

ISPRED SAMO GIGGS I DALGLISH

On je magnet za trofeje: Dani Alves najtrofejniji aktivni fudbaler

19. 05. 2016 - 09:31
0
Shares

Neki fudbaleri su prosto pravi magnet za pehare, a trenutno u svijetu fudbala niko ih ne privlači takvom silom kao sjajni Dani Alves. Desni bek Barcelone, koji je 6. maja napunio već 33 godine, osvajanjem Primere došao je do 30. trofeja u karijeri, i po tome je broj jedan na planeti među aktivnim fudbalerima.

Defanzivac "karioka" sada ima na meti penzionisane velikane ostrvskog fudbala Ryana Giggsa i Kennyja Dalglisha, koji ih imaju po 35. Koliko je Alves otišao daleko i visoko pokazuje i podatak da je iza sebe ostavio Pelea (20), po mnogima najboljeg igrača u historiji ovog sporta, i postao najtrofejniji Brazilac svih vremena.

Neumornom beku u leđa gledaju i saigrači Andres Iniesta (29), Lionel Messi (28), zatim bivši vezista Barselone Xavi (28)... Ovu prednost, Alves je stekao zahvaljujući tome što je stariji od većine konkurenata, ali i zbog činjenice da je tokom 2006. i 2007., čak pet puta grlio pehare u dresu Seville. Ipak, veliku većinu titula zaslužio je igrajući za Katalonce.

- Znam da mnogi kažu da je lako osvajati trofeje s Barcelonom. Možda je to tačno, a možda i nije. U redu, slažem se da je lako u ovom klubu doći do pehara, ali toliko godina biti na vrhu, to je podvig - kaže Alves.

- Inače, ne bih mogao da kažem koje mi je slavlje najdraže. Možda bih mogao da izdvojim one pehare koje sam osvajao na kraju prošle sezone, jer se tada mnogo pričalo o mom odlasku iz Barce. Što se tiče evropskih klupskih takmičenja, Kup ili Ligu prvaka najviše puta je osvajao Paco Gento (6), i to 1956., 1957., 1958., 1959., 1960. i 1966. Kada su u pitanju aktivni igrači, na vrhu su Andres Iniesta, Lionel Messi i Gerard Pique, koji su po četiri puta slavili u prestižnom takmičenju UEFA (2006., 2009., 2011. i 2015.). Računajući i ostala nadmetanja (Kup UEFA/Liga Evrope, Kup pobjednika kupova), s Gentom je izjednačen Ray Clemence, nekadašnji golman Liverpoola i Tottenhama. Interesantno je da postoji relativno veliki broj fudbalera sa sva tri trofeja u kolekciji (Liga prvaka, Liga Evrope, Kup pobjednika kupova), a to su: Danny Blind (Ajaks), Sergio Brio (Juventus), Antonio Cabrini (Juventus), Arnold Miren (Ajaks, Ipsvich), Gaetano Scirea (Juventus), Stefano Tacconi (Juventus), Marco Tardelli (Juventus) i Gianluca Vialli (Sampdoria, Juventus, Chelsea).

Među najvećim majstorima fudbala današnjice, osim Messija i Inijeste, veliki broj pehara ima i Zlatan Ibrahimović (27), dok ih je Cristiano Ronaldo sakupio 16. Luis Suarez je stigao do brojke od 11, Neymar je na koti deset...

Paco Gento, legendarni fudbaler Reala, ima najviše osvojenih šampionata u Primeri - 12, a dres "kraljevskog kluba" je nosio od 1953. do 1971. Od aktivnih igrača najbliži su mu Iniesta, Messi i Xavi, koji su ih sakupili po osam.

(Sport.ba/Vecernje novosti)

Učitaj još novosti