16. 08. 2016 - 13:24
Bogati dobili šta su hteli! Nova LŠ, sirotinji samo mrvice!
907
Shares
Bogati dobili šta su hteli! Nova LŠ, sirotinji samo mrvice!

VEĆ OD 2018.

Bogati dobili šta su hteli! Nova LŠ, sirotinji samo mrvice!

Vladimir Stojanović (Sportske.net)
16. 08. 2016 - 13:24
0
Shares

UEFA će narednog avgusta aminovati promene, od 2018. novi format, jasno je da su oni najbogatiji ucenom ostvarili svoje ciljeve.

Bogati dobili šta su hteli! Nova LŠ, sirotinji samo mrvice! Foto: Beta/AP Photo/Rui Vieira
Poznati novinar Gabrijele Markoti je nagovestio u svojim tvitovima juče da je novi format praktično određen, UEFA ćuti, ali mediji širom Evrope su dobili neku vrstu potvrde.

Najveća promena odnosiće se na broj učesnika iz četiri top evropske lige. Oni će imati po četiri mesta, nema kvalifikacija, ukupno 16 klubova će se naći u grupnoj fazi.

Ovo je veliki dobitak za Italijane koji su izgubili jednog predstavnika, ali ni ostali neće morati da brinu o kvalfiikacijama u avgustu.

UEFA se nevoljno složila sa ovom promenom, kako bi sprečila neke druge, klubovi poput Mančester Junajteda su tražili da se uvede "vajld kard" kao u tenisu, a neki drugi da se dobije poziv na osnovu istorijskih zasluga.

Vodeći klubovi žele i deo vlasništva, čitaj veći novac, ali i da se neke utakmice igraju vikendom zbog tržišta Azije i Amerike.

Nešto će sigurno dobiti još u narednih godinu dana jer UEFA nema rešenja, jednostavno se suočava sa opasnošću da vodeći klubovi Evrope naprave sopstvenu ligu.

Španski giganti, ali i blok koji predvode Juve i Bajern se otvoreno zalažu za takvu soluciju, koja jasno ne odgovara klubovima PL koji već zarađuju ogroman novac od TV prava.

A gde je tu "sirotinja"?

Pa nigde, Portugalci i Francuzi bi mogli da zadrže sadašnja mesta, Rusi imaju neke svoje zahteve, a teško da će se zbog zgusnutog rasporeda menjati broj učesnika. Drugim rečima, spekuliše se da bi timovi iz manjih zemalja morali da prođu pravo čistilište kako bi se našli u društvu bogatih i uzeli makar deo kolača.

Jasno, za mnoge, pa i prvaka Srbije to će biti gotovo nemoguća misija.

Učitaj još novosti