19. 09. 2016 - 21:10
Ovako je Guardiola preporodio City
907
Shares
Ovako je Guardiola preporodio City

FENOMENALNI ŠPANAC

Ovako je Guardiola preporodio City

Sportske.net
19. 09. 2016 - 21:10
0
Shares

Mančester siti deluje impresivno na startu sezone, Pep Gvardiola ima maksimalan učinak u Premijer ligi i Ligi šampiona. Međutim, kako je to Katalonac uspeo od gotovo identične ekipe koja je prošle sezone jedva uspela da se domogne četvrtog mesta u PL?

''Građani'' će posle petog kola ostati usamljeni na vrhu tabele kao jedini tim sa maksimalnih 15 bodova, a postavlja se pitanje šta je Pep uradio u timu Sitija i preporodio ga na startu nove sezone.

Jasno je da svi igrači igraju na daleko višem nivou nego kod Manuela Pelegrinija, Kevin de Brujne i David Silva su organizatori igre na sredini terena i sada više niko ni se spominje Jaju Turea. Kun Aguero će posle suspenzije nastaviti da predvodi napad, postigao je već šest golova u PL i LŠ, ali ipak, ključni su oni igrače koje je Pep praktično vratio iz mrtvih.

To su pre svih - Rahim Sterling, Aleksandar Kolarov, Fernandinjo, Pablo Zabaleta i Nikolas Otamendi.

slika-1

Rahim Sterling

Prvi na listi i daleko ispred svih jeste Rahim Sterling, koji je najveće otkrovenje u odnosu na to kako je igrao prošle sezone.

Poređenja radi, Sterling je za čitavu prošlu sezonu imao samo 40 uspešnih prodora, šest golova i dve asistencije. Ove sezone, u pet odigarnih mečeva u Premijer ligi, već je dao tri gola, zabeležio dve asistencije i ima već 20 uspešnih prodora, što znači da je na pet mečeva već uradio polovinu stvari nego za čitavu prošlu sezonu.

Sterling igra sa daleko više samopouzdanja, Pep ima poverenje u njega, dao mu je važnu ulogu u timu, a mladi fudbaer to vraća na najbolji mogući način. Sterling je proglašen za najboljeg igrača za mesec avgust u Premijer ligi.

slika-2
Aleksandar Kolarov

Drugi na toj listi i odmah iza Sterlinga je naš Aleksandar Kolarov koji igra možda i svoj najbolji fudbal u karijeri.

Pep je takođe preporodio Kolarova, koji je prema njegovim rečima ''bio najspremniji igrač na pripremama''. Kolarov je prošle sezone, u  gotovo svim ključnim mečevima bio u drugom planu iza Gaela Klišija. Kolarov je sada nešto potpuno drugo u sastavu ''građana'', a igra čak i kao centralni bek.

Gvardiola je odlučio da iskoristi njegovu snagu, visinu i dobar pas i na utakmici sa Bornmutom je igrao umesto Džona Stounsa, Siti nije primio gol, a Srbin je bio na visini zadatka i u srcu odbrane. Engleski mediji to su potvrdili i analizom njegovih dodira sa loptom na poslednjem duelu.

Pablo Zabaleta

Treći igrač na listi ''preporođenih'' je Pablo Zabaleta. Argentinac se čitavo leto povezivao sa nekoliko italijanskih klubova i verovalo se da je njegovo vreme na Etihadu prošlo. Čak je bilo i priče da će Zabaleta biti pušten da ode uz minimalno obeštećenje pošto se na njega ne računa.

Međutim, Zabaleta ponovo podseća na svoje najbolje dane, igra sigurno u defanzivi i zajedno sa ostalim saigračima čini stub odbrane ''građana''.

Fernandinjo

Fernandinjo je definitivno igrač koji se nalazi na listi ''povraćenih''. Brazilac je do ove sezone bio u senci Jaje Turea, ali sada je na nekoliko mečeva pokazao da može da igra čak i kao jedini defanzivni vezni igrač, što je posebno potvrdio svojom partijom u derbiju Mančestera.

Pre dolaska Pepa Gvardiole, sumnjalo se da li će Fernandinjo moći da ispuni velike zahteve katalonskog stručnjaka, ali Pep mu je objasnio šta treba da radi, a Brazilac je sve zaprepastio svojim igrama.

Nedostaje Jaja Ture?!

slika-3

Nikolas Otamendi

Poslednji na ovoj listi je štoper Nikolas Otamendi. Argentinac je često u prošloj sezoni bio na meti kritičara, naročito kada je igrao u tandemu sa Mangalom ili Demikelisom, međutim, uz novajliju Džona Stounsa, deluje daleko sigurnije i agresivnije.

Otamendi ne poseduje tehniku kao što Pep voli, međutim, taj segment igre je prepušten Kolarovu i Stounsu u organizaciji napada iz poslednje linije, a Otamendi je svojim visokim odrazom, agresijom i odličnom fizičkom spremom nadoknadio sve svoje nedostatke. Primera radi, iako je za desetak centimetara niži, on je u derbiju sa Mančester junajtedom dobio gotovo sve vazdušne duele sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Kada se sve sabere, pet ''prežaljenih'' igrača, koje je samo trebalo podsetiti koliko znaju da igraju fudbal i podsetiti ih na njihove kvalitete i više nego dovoljno je da Siti izgleda ovako na startu sezone. Kada se na sve to dodaju odlična pojačanja Bravo, Stouns, Gundogan, Nolito i Sane, uz stare znalce Aguera, Silvu i De Brujnea, nema sumnje da je Pepov Siti spreman za velika dela već u prvoj sezoni.

Učitaj još novosti