14. 10. 2016 - 08:22
U eri bolesnih transfera, evo udarne jedanaestorke...
907
Shares
U eri bolesnih transfera, evo udarne jedanaestorke Premiershipa dovedenih za sitniš!

GRAFIKA

U eri bolesnih transfera, evo udarne jedanaestorke Premiershipa dovedenih za sitniš!

Germanijak.hr
14. 10. 2016 - 08:22
0
Shares

Aktualna godina se slobodno može okarakterizirati kao ona u kojoj je nogomet probio sve granice vezane uz cijene igrača i transfere, s milijardama eura potrošenih diljem svijeta na nogometaše.

Hiperinflacija cijena često ne ocrtava objektivnu kvalitetu nekog igrača, pa se i za rezerve s malim fondom utakmica plaćaju dvoznamenkaste cifre milijuna eura, pogotovo u Engleskoj.

Upravo je u Engleskoj po prvi put u povijesti probijena granica od milijarde eura uloženih u pojačanja tijekom samo jednog transfer roka, a svi znamo da je oboren i svjetski rekord s transferom Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United. Prihodi koje engleski klubovi ostvaruju, ponajprije od TV prava, jamac su za ostvarivanje monopola na tržištu, barem što se financijskih mogućnosti tiče.

Ipak, neki klubovi i dalje baziraju svoju transfer-politiku primarno na pronalasku jeftinih igrača koje onda uobliče u nositelje igre. Evo pregleda igrača koji su došli „na mala vrata“ za današnje pojmove, da bi na kraju ispali vrjednija pojačanja od nekih za koje je plaćeno na desetine milijuna eura. Primjerice, ova itekako vrijedna momčad koštala je niti 19 milijuna funti sve zajedno!

VRATAR: Jack Butland (Stoke)

Butland je došao na Britanniju 2013. godine za niti 3 i pol milijuna funti, kao mladi i perspektivni vratar. U Stokeu je izrastao u reprezentativni kalibar, a prošle sezone plijenio je pažnju učinkom od 81 obrane, što ga je dovelo na treće mjesto u toj kategoriji za sezonu 2015./16.

DESNI BEK: Seamus Coleman (Everton)

Coleman se relativno kasno odlučio profesionalno baviti nogometom, pošto je do dvadesete godine aktivno igrao primarno – galski nogomet, inačicu sporta koji je načelno kombinacija nogometa i ragbija. Iz Sligo Roversa ga je Everton privolio u svoje redove 2009. za mizernih 60 tisuća funti, a Irac je postao nezamjenjiv član ekipe, kao i reprezentativac Republike Irske. Ove sezone prednjači u duelima, kojih odrađuje sa čak 79% uspješnosti.

STOPER: Jose Fonte (Southampton)

Dio pobjedničke portugalske reprezentacije na ovogodišnjem Euru, iskusni stoper je u redove Southamptona 2010. došao za nešto više od milijun funti. Njegova vizija, čvrstina i odlična pas-igra (i ove sezone drži prosjek od 88 posto uspješnih dodavanja) itekako su došli do izražaja u Southamptonu, a u konačnici i u reprezentaciji, gdje s Pepeom čini stoperski duo.

STOPER: Wes Morgan (Leicester)

Stup obrane aktualnog prvaka Engleske i jamajkanski reprezentativac proveo je deset godina u svom dječačkom klubu, Nottingham Forestu, prije nego je 2012. za svega milijun funti prešao u redove Lisica. Ne treba puno govoriti koliko su on i Robert Huth pridonijeli osvajanju titule, ne samo zbog svoje defanzivne kontribucije, već i u napadačkoj skok igri. Morgan ima 32, ali učinak mu ne pada; ove sezone ima 18 osvojenih lopti i pet blokiranih šuteva za gol protivnika, što ga čini i dalje obrambeno najefikasnijim igračem Leicestera.

LIJEVI BEK: Danny Rose (Tottenham)

Prototip modernog beka, Rose je integralni dio motoričnog zadnjeg reda atraktivnog Pocchettinovog Tottenhama, kao i engleske reprezentacije. Klub s White Hart Lanea prepoznao je njegov talent u Leedsu još 2007., kada ga je doveo za milijun funti i izbrusio u ponajboljeg beka Premiershipa. Ove sezone je na 78% uspješnih zračnih duela, što govori kako nema samo prednosti u napadačkom segmentu.

ZADNJI VEZNI: Erik Dier (Tottenham)

Još jedan igrač Tottenhama na listi, Dier je bio dio engleske dinastije u Sportingu iz Lisabona, koja datira još od Bobby Robsona. U Lisabon se preselio sa sedam godina, kada mu je majka dobila tamo posao, a u omladinskoj školi Sportinga razvio se u više nego solidnog stopera. Tada je 2014. godine došlo vrijeme da se vrati u Englesku, u transferu vrijednom svega 4 milijuna funti. Danas je nadolazeći prvotimac engleske reprezentacije, i jednako dobar na poziciji stopera kao i na poziciji mobilnog zadnjeg veznog.

SREDIŠNJI VEZNI: Aaron Ramsey (Arsenal)

Velšanin je uz Ashley Williamsa, Joea Allena i naravno Garetha Balea najveće ime iznenađenja Eura, Walesa. Na turniru u Francuskoj dijelio je prvo mjesto s Payetom po broju asistencija za golove (4 komada), a nije ni drugačija situacija u Arsenalu. Wenger je pogodio kada ga je potpisao 2008. iz Cardiffa za relativno ništavnih 5 milijuna funti.

DESNO KRILO: Riyad Mahrez (Leicester)

Možda i najpoznatija priča anonimusa koji je postao zvijezda, Mahrez je 2014. doveden u Leicester iz francuskog Le Havrea za samo 350 tisuća funti. Poslije toga je stvar poznata; njegovih 17 golova i 11 asistencija dovele su ga do titule ne samo prvaka Engleske, već i najboljeg igrača Premiershipa prošle sezone.

POLUŠPICA: Dele Alli (Tottenham)

Koliko dobar nos ima Tottenham za talente, potvrđuje činjenica da je i Alli na ovoj listi. Jedan od najboljih box-to-box mladih igrača na svijetu, Alli je jako mlad postao nezamjenjivi dio trenutačno trećeligaša MK Donsa, da bi ga lani Tottenham privolio na transfer za 5 milijuna funti. Vrlo brzo je zablistao i na najvećoj sceni, a ove godine nastavlja odličnu formu s dva gola i ulaženjem u 13 situacija za postizanje pogotka.

LIJEVO KRILO: Marko Arnautović (Stoke)

Ovih dana popularan zbog svog nastupa protiv zemlje njegovog oca, Srbije, reprezentativac Austrije došao je u Premiership iz njemačkog Werdera 2013. kao otpisan igrač za 2 milijuna funti. Očito da mu engleska klima više paše, jer je primjerice lani bio najbolji strijelac Stokea s čak 11 golova, a ovog je ljeta nastupio i na Euru u dresu Austrije, rodne zemlje njegove majke.

NAPADAČ: Jamie Vardy (Leicester)

A tko drugi? Zločesti dečko Leicestera dugo vremena tavorio je po nižim ligama, dok je paralelno postavljao pločice po kućama. Čak je gulio i zatvorsku kaznu, a malo je tko vjerovao da će ikada napraviti bilo kakvu ozbiljnu karijeru, unatoč impresivnom golgeterskom učinku u nižim ligama. Iz Fleetwod Towna je 2012. godine pozvan u Leicester, koji je za njegove usluge platio milijun funti, a ovaj im je vratio tako što im je lani donio titulu prvaka i završio u krugu reprezentativaca. Late bloomer, rekli bi!

14763769626330

Učitaj još novosti