13. 10. 2016 - 19:23
Da Groningen ne prodaje igrače, mogli bi i u polufinale Lige...
907
Shares
Da Groningen ne prodaje igrače, mogli bi i u polufinale Lige prvaka

SUAREZ, ROBBEN, TADIĆ...

Da Groningen ne prodaje igrače, mogli bi i u polufinale Lige prvaka

Sportske.net
13. 10. 2016 - 19:23
0
Shares

Piše: Sportske.net

Groningen nije nepoznat ni onima koji su se fudbalu učili u nekadašnjoj velikoj državi. Tamo negde krajem osamdesetih proslavio ih je genijalni Milko Đurovski, dao im je jedan od najlepših golova ikada na stadionu JNA.

Partizan je izgubio 4:3 u Holandiji, dobio 3:1 u Beogradu, Makedonac koga su podjednako voleli i mrzeli navijači Zvezde i Partizana je bukvalno plesao fudbal.

Kasnije je zaigrao za tim sa severa Holandije, za tri godine postao je idol navijača, uostalom, sa Milkom u timu napravili su i najbolji rezultat u 20. veku, završili kao treći u Holandiji.

Zeleno-beli su taj uspeh ponovili 2006. Te godine ih je predvodio verovatno najpoznatiji fudbaler u njihovoj istoriji, Luis Suarez. Urugvajac je svoju evropsku odiseju počeo baš na glanc-novom "Euroborgu", dao deset golova i otišao u veliki Ajaks.

Ali, još pre njega, na početku veka, zeleni dres je nosio izvesni Arjen Roben, dve godine, i njega je odveo neuporedivo veći PSV Ajndhoven.

No, to je sudbina Groningena, uvek izbace nekog strašnog igrača, ofanzivci su im specijalnost, mada se zalome i dobri štoperi, u novije vreme pomenimo Van Dajka, koji je igrao sa našim Tadićem, i otišao u Seltik. Sada su ponovo zajedno u Sautemptonu.

Tadić je na neki način nastavio tu slavnu lozu igrača sa ovih prostora na severu Holandije, onda je klub napunio kasu i prodao ga Tvente. Za njim je došao, kao naslednik Kostić, i nisu pogrešili i drugi Srbin im se višestruko isplatio, kada je odlazio u Nemačku, opet su trljali ruke.

Osim njih dvojice, dres su nosili bivši fudbaler Partizana Lovre, i još jedan "grobar", Dejan Čurović koji je u Holandiji ipak poznatiji kao igrač Vitesea.

Kada pogledate listu igrača koji su prošli kroz klub, izdvaja se Deni Blind, ali za njega nisu uzeli novac, pa ga i ne pominju, kalio se iz Ajaksa. I sadašnji trener Ernst Faber je posle duge karijere u PSV Ajndhovenu igrao u "zelenom paklu", kao i sva tri Kumana, Ervin i Ronald, ali i njihov tata Martin. Ova porodica na Euroborgu ima tribinu koja se zove po njima...

I sada imaju Balkanca, Samir Memišević je stigao iz Rudara iz Bijeljine na sever Holandije. Pre dve godine su osvojili kup, jedini trofej u istoriji. Istina, samo dva puta od osnivanja, početka sedamdesetih su ispadali iz lige, u ovom veku nikada.

Stabilan prvoligaš što bi se reklo i rudnik za bogate klubove, pozovi Groningen radi majstora, Tadić i Kostić su poslednji u nizu primera...

 
Učitaj još novosti