17. 10. 2016 - 21:18
Pogba u Unitedu - Skupa prevara ili opravdana rekordna cijena?
907
Shares
Pogba u Unitedu - Skupa prevara ili opravdana rekordna cijena?

OTKRIVAMO

Pogba u Unitedu - Skupa prevara ili opravdana rekordna cijena?

Germanijak.hr
17. 10. 2016 - 21:18
0
Shares

Razina očekivanja u modernom nogometu često vrlo brzo prelazi realne okvire, ponajprije iz razloga jer prati inflaciju cijena igrača. Nerealna očekivanja plod su preplaćenih igrača, gdje se danas često desetine milijuna eura plaćaju igrači koji ipak ne vrijede tolike novce; logično je stoga da – ako već oni sami ne misle postavljati sebi ljestvicu – da su kritike nemilosrdne.

One nisu zaobišle ni Paula Pogbu, koji je ovog ljeta probio rekordnu cifru za transfer u iznosu od 110 milijuna eura. Iako je odigrao dosad šest utakmica u kojima je zabio jedan gol, mnogi su pohitali prozvati taj posao „pljačkom“, pošto se eto valjda očekuje da igrač na poziciji poput Pogbine i sa zadaćama poput onih koje on preuzima na terenu treba imati konkretniji „opipljiv“ učinak.

Ipak, statistika je egzaktna, a u njoj se već sad – nakon 540 minuta igre u još uvijek neposloženom Manchester Unitedu – očitava zbog čega momčad s Old Trafforda nije povukla ručnu pri licitiranju za transfer Francuza.

1. Pogba je drugi najbolji kreator šansi ove sezone:

Paul Pogba je u šest utakmica izravno kreirao 11 prigoda za suigrače, što ga na ljestvici u tom segmentu stavlja tik iza – Edena Hazarda, Dele Allija, Mesuta Ozila i Waynea Rooneyja, a ispred imena poput Adama Lallane (8), Alexa Iwobija (7) i Raheema Sterlinga (6), koji su sva trojica okarakterizirana kao motori svojih momčadi ove sezone.

2. Niti jedan središnji veznjak nije imao više uspješnih driblinga:

Pogba je poznat po svom snalaženju na uskom prostoru, a to potvrđuju i brojke; od ukupno 27 duela, Pogba je iz njih 17 izašao kao pobjednik, što je postotak od 63% uspješnosti.  Ne samo da je fizički dominantan, već je i tehnički iznimno potkovan igrač. Pravi box-to-box mag.

3. Četiri uspješna for-dodavanja u šest utakmica:

Svi znamo koliko je u modernom nogometu važno imati adekvatnu viziju terena i koridora dodavanja. Ne samo to; već i dok imate viziju, važno je uz nju imati i potrebnu egzekuciju koja ju prati. Dodavanja iz dubine ako su pravovremena i dobro plasirana mogu iz samo jednog pokušaja rastvoriti protivničku obranu kao vrući nož komad masla. Pogba i u tom segmentu dominira; poslao je četiri takva pasa u šest utakmica, i to sa 100% uspješnosti.

4. Čak 64,7% dodavanja radi okrenut licem prema protivničkom golu:

Statistika je užasno uznapredovala, ali je još uvijek kao bikini – puno otkriva, ali istovremeno ne mora nužno pokazati ništa konkretno. Postotak uspješnih dodavanja ima svoje lice i naličje: igrač može imati ogroman broj dodavanja s visokom uspješnošću, ali istovremeno može forsirati ziheraške paseve unatrag ili one lateralne, koji uglavnom služe samo za - nabijanje statistike. Pogba nije jedan od njih, dapače; ove sezone je igrač s najviše upućenih dodavanja od svih Unitedovih igrača, ali ono što plijeni pozornost je činjenica da je od 352 dodavanja ove sezone njih čak 64.7 posto uputio put naprijed, kada je mogućnost pogreške i presječene lopte kudikamo veća.

5. Dominacija u zraku:

Pogba nije samo dominantan na tlu, već njegova fizička sprema i atleticizam dolaze do izražaja i u zračnim dvobojima. U ovih šest utakmica osvojio je čak 13 skokova, što je više nego su zajedno skupili njegovi suigrači Herrera i Bailly, koji je pritom – stoper. Njih dvojica su na 11 skokova. A da taj segment dodatno uobličimo, Pogba ima i osam presječenih lopti, uz 23 uspješna starta i tri odrađene uspješne obrambene akcije po utakmici.

6. Gađa prečke kao na treninzima:

Mnogi će i na ovo reći: istina, ali opet, za najskupljeg igrača u povijesti koji igra u veznom redu jedan pogodak u šest utakmica ipak je malo. Oni će se možda predomisliti dok dođe na vidjelo da je Pogba dvaput tresao okvir gola protivnika, koji da su ušli podigli bi njegov „konkretan“ – koliko god to bio krivi izraz – učinak na čak tri gola u šest utakmica. Pitanje je kada će mu dalekometni projektili koje voli forsirati početi ulaziti, poput one bombe Nizozemskoj u kvalifikacijskom susretu za SP.

7. Drži učinak na razini proteklih sezona:

Pogba je nakon šest kola prošle sezone bio na jednom postignutom pogotku za Juventus, uz pet stvorenih prigoda. Sezonu prije toga je imao također jedan gol, ali uz 14 prigoda. Tada je godine završavao pogocima Barceloni u finalu Lige prvaka 2015. Očito je dakle da mu učinak ne pada, što i u ovakvom nesređenom sustavu Uniteda biva izrazito pohvalna činjenica. 

Učitaj još novosti