18. 03. 2015 - 22:46
Večeras je propao engleski fudbal
907
Shares
Večeras je propao engleski fudbal

Nekad moćni, danas...

Večeras je propao engleski fudbal

Mozzart Sport
18. 03. 2015 - 22:46
0
Shares

Kao kegle u kuglanju popadaše engleski klubovi u Ligi šampiona! Davno otpisanom Liverpulu, koji je u grupnoj fazi uspeo da dobije jednu jedinu utakmicu, u razmaku od sedam dana pridružili su se Čelsi, Arsenal i Mančester Siti, pa Premijer liga, godinama karakterisana za najjaču u svetu fudbala, neće imati nijednog predstavnika u borbi za prvaka Evrope.

Ruku na srce, niko nije ni očekivao da Građani, bez obzira što su aktuelni šampioni Engleske, eliminišu Barselonu zbog poraza u prvom meču, međutim, posle još jednog neuspeha, ovoga puta u Kataloniji, jasno je da je ostrvski fudbal u krizi. Jer, tek drugi put u poslednjih 11 godina Velika Britanija nema predstavnika među osam najboljih klubova kontinenta. Iako tamo, ako se izuzmu Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, priznaju svi, igraju neki od najboljih fudbalera planete.

Premijerni neuspeh Englezima se desio pre dve godine, kad je Čelsi, samo nekoliko meseci pošto je osvojio takmičenje, ispao u grupi sa Juventusom, Šahtjorom i Nordsjelandom (ali je kasnije osvojio Ligu Evrope), Mančester Siti je uspeo da sakupi tek tri boda u konkurenciji Borusije Dortmund, Reala i Ajaksa, pa mu je izmakao plasman u utešno takmičenje,  dok su Mančester junajted i Arsenal naišli na previsok zid u vidu Real Madrida i Bajerna, koji je te sezone melo sve pred sobom i na Vembliju naplatio patnju staru godinu dana, kad je izgubio finale na svojoj Alijanc areni.

Englezima samo čežnjivo mogu da gledaju u zlatno doba njihovog fudbala u Ligi šampiona, kad su u dve vezane sezone (2007/2008 i 2008/2009) imali po četiri predstavnika u četvrtfinalima (maksimum). I to kakva: Čelsi, Arsenal, Mančester junajted i Liverpul. S tim što su 2008. Crveni đavoli savladali Plavce boljim izvođenjem jedanaesteraca u Moskvi, a godinu dana kasnije izgubili trofej u Rimu (Barselona slavila 2:0).

Kad se tome dodaju dva finala Liveprula (2005. pobednik, 2007. mu se Milan revanširao), te još po jedno Arsenala i Mančester junajteda (u oba slučaja uspešnija Barselona), te neverovatan pohod Di Mateovog Čelsija do trofeja 2012. jasno je da Englezi mogu samo da premotavaju film sa tih utakmica i zavaljeni u fotelju gledaju kako se Real, Barselona, Atletiko, Bajern, PSŽ, Monako, Juventus i Porto bore za slavu.

A da, kad već imajui vremena, a nemaju kvalitet da se nose sa konkurencijom, stisnu palčeve fudbalerima Evertona da u četvrtak izdrže u Kijevu (dobili prvi meč 2:1), u revanšu osmine finala Lige Evrope protiv Dinama, kako bi makar malo sačuvali obraz engleskog fudbala na međunarodnoj sceni.

Ako je to ikako moguće...

Učitaj još novosti