09. 10. 2015 - 21:40
Kako je Prosinečki otišao u Zvezdu: 'Otac Đuro zaplakao je od...
907
Shares
Kako je Prosinečki otišao u Zvezdu: 'Otac Đuro zaplakao je od sreće kad je potpisao'

DŽAJA OTKRIO

Kako je Prosinečki otišao u Zvezdu: 'Otac Đuro zaplakao je od sreće kad je potpisao'

"Jutarnji list"
09. 10. 2015 - 21:40
0
Shares

"Bilo je trenutaka kada je teško bilo zvati se Dragan Džajić!"

Rečenica je to kojom se Sarajevu obratio ponajbolji nogometaš s ovih prostora nakon 27 godina koliko ga nije bilo u gradu na Miljacki. Reprezentativac bivše države čak 88 puta, treća 'Zvezdina zvezda', arhitekt kluba koji se popeo na krov svijeta. I legenda koja nikada i nikome nije bila rezerva...

- Od 17. godine kada sam zaigrao za Zvezdu pa do 32. kada me u Splitu, u jednom duelu pretrčao Rožić, koji je bio dobar nogometaš ali mu brzina nije bila vrlina. Tada sam rekao: Dragane, stigao ti je kraj - evocirao je Džajić uspomene na Simposaru u Sarajevu.

Dok je pričao, publika ga je prekidala spontanim aplauzima. Zdravko Reić se ubacivao u ulozi svjedoka vremena, Špaco Poklepović iz publike je potvrdno kimao glavom. Došao ga je pozdraviti Vahidin Musemić, čudesan centarfor Sarajeva koji je toliko golova zabio na Džajine centaršuteve.

- Ali najvažniji gol u mojoj karijeri, onaj Engleskoj na Euru 1968., zabio sam nakon što smo zamijenili uloge. Nekim čudom se Musemić našao na krilu a ja sam bio centarfor - smijao se dobro raspoloženi Džajić koji je održao sjajno predavanje na temu 'Kako sam doveo Zvezdu na krov svijeta'.

- Nakon što sam prestao s karijerom, izmislili su mi mjesto tehničkog direktora kluba. Niti su oni znali što to znači a niti meni nije bilo baš jasno koja mi je zadaća. I onda sam napravio referat u kojem je stajalo da će Zvezda uzeti europski trofej u sljedećih pet godina. Tada su se smijali, ali pogriješio sam u roku. Uzeli smo ga već za tri godine.

Kao najvažnije igračke akvizicije, Džajić je naglasio transfere Belodedića i Mihajlovića, a emocije su proradile na spomen Roberta Prosinečkog.

- Svašta se priča, ali ovo je jedina istina oko njegova transfera. Igrali smo protiv Dinama u Zagrebu i bili smo smješteni u Esplanadi. Prišao mi je jedan čovjek i rekao da je on ujak od Roberta koji ima nekih problema s Dinamom oko ugovora. Takvih likova je bilo na stotine koji su se motali oko Zvezde pa ga nisam shvaćao ozbiljno, ali da ga se riješim rekao sam mu da Prosinečki dođe u utorak na Marakanu na probu - prisjeća se Džajić koji je zaboravio na dogovor, ali sudbina je htjela da se baš taj dan spusti do terena s namjerom da odgleda trening prve momčadi.

- I gledam ja nekog plavog dečka kako igra i pitam se: Pa tko je ovaj? Jednostavno sam zaboravio i na ujaka i na dogovor za probu. A iz svakog dodira lopte vidjelo se da je klasa. Pozvao sam trenera Velibora Vasovića sa strane i rekao mu da neka zakaže novi trening poslijepodne da ga opet vidimo. Iako, nije nam to trebalo jer je bilo nemoguće da takav talent ne primijetiš - tvrdi Džajić koji je odmah alarmirao ljude iz kluba i dogovorio s Prosinečkim da mu otac sutradan u Beograd donese ugovor s Dinamom da vide što se može učiniti.

- Tadašnji naš tajnik Konstantin Zečević pogledao je ugovor i rekao: 'Prosinečki može sutra zaigrati za Zvezdu'. Otac Đuro je zaplakao od sreće - rekao je Džajić, dodavši kako je Žuti igrao briljantno na Marakani i da je Zvezda zaradila 15 milijuna dolara od njegova transfera.

- Ne znam zašto ga se Ćiro Blažević odrekao, ali možda je to bio dio odgojnih metoda. Na svu sreću za Crvenu zvezdu - zaključio je Džajić.

Učitaj još novosti