03. 09. 2016 - 13:23
Tragična priča junaka Eura: Otac mu u zatvoru, on se htio...
907
Shares
Tragična priča junaka Eura: Otac mu u zatvoru, on se htio ubiti zbog navijača

HEROJ PORTUGALA EDER

Tragična priča junaka Eura: Otac mu u zatvoru, on se htio ubiti zbog navijača

Jutarnji.hr
03. 09. 2016 - 13:23
0
Shares

Drugi pišu: Jutarnji.hr

U velikom razgovoru za Daily Mail, Eder je otkrio svoju životnu priču o teškom djetinjstvu, ocu ubojici i odrastanju u sirotištu.

"Primio sam loptu na sredini, otresao sam se Koscielnyja i opalio. Gledao sam loptu kako leti... Kad je završila u mreži bio sam toliko sretan. Znao sam da će to biti nešto veliko za mene i Portugal", prisjeća se Eder najvećeg poteza karijere, koji se još uvijek vrti u glavi, ali i pred očima...

"Sigurno sam taj gol pogledao 15 puta... OK, možda i malo više. Ponekad odem na YouTube i gledam ga bez prestanka."

U Portugal je iz Guinea-Bissau preselio s roditeljima kao trogodišnjak. No obitelj je jedva spajala kraj s krajem a Eder je s osam godina završio u sirotištu.

"Bilo je gadno. Igrali smo nogomet bosonogi na terenu na kojem je bilo staklo od razbijenih boca. Bio sam bez roditelja, a na takvim mjestima stvari često postanu ružne"

Majka nije bila uz njega, kasnije su se tek spojili, a otac Filomeno Antonio Lopes rastao se s Ederovom majkom i upoznao Domingas Olivais. Ubio ju je, bacio njezino tijelo u rijeku i otišao u McDonald's. Od 2003. godine u engleskom zatvoru služi doživotnu kaznu zbog ubojstva.

"Rekli su mi da je pokupio moju pomajku s posla, udario ju je i zadavio. Nisam bio tamo pa ne mogu reći što je bilo, ali on je i dalje moj tata. Imao sam 12 godina kad se to dogodilo. On je moj otac i vjerujem da je nedužan. Ne kažem da je sud napravio nešto loše, ali vjerujem svom ocu. Počeo sam ga posjećivati kad sam navršio 22 godine. Kad god imam vremena odem kod njega. Zvao me nakon finala Eura i plakao je od sreće."

A samo dvije godine prije, sitaucija je bila kritična. Portugal nije uspio proći skupinu na SP-u, a navijači su ga označili kao jednog od glavnih krivaca.

"Prolazio sam tešku fazu. Na Svjetskom prvenstvu sam igrao ozlijeđen i nije dobro ispalo. Mučio sam se, a um mi je bio na nekom crnom mjestu. Razmišljao sam o samoubojstvu."

U Portugalu su lansirali web stranicu "DisculpaEder.com (Eder, oprosti), na kojoj mu se navijači ispričavaju za sve ružno što su o njemu pisali i govorili uspoređujući ga s čunjem.

"To je bio grozan period u kojem sam samo razmišljao kako pobjeći od svega. Na sreću, to je sada iza mene..."

Učitaj još novosti